StoryEditorOCM

problem sa sedam koraPomorce muče brojne komplikacije: ‘Za dlaku sam ostao bez ukrcaja, na Zavodu mi nisu htjeli potpisati potvrdu jer je na stranom jeziku!‘

Piše Silvana Uzinić
29. lipnja 2021. - 08:04

Od izbijanja epidemije koronavirusa priče pomoraca izvor su pregršt predložaka za dramolete. Njihove muke pri odlascima i dolascima sa stranih brodova nešto su se nakon godinu dana već ublažile, ali i dalje će vam mnogi od njih prvo s putovanja ispričati sve o testiranju na COVID-19.

Sindikat pomoraca Hrvatske zabilježio je našeg rekordera po broju testiranja prilikom ukrcaja, i to na brod na Dalekom istoku.

- Čovjek se za vrijeme puta do broda testirao osam puta, čujete li vi to, osam puta - govori nam Neven Melvan, glavni sindikalni povjerenik. Testirao se najprije doma, potom na aerodromima, u hotelima, pa neposredno prije ukrcaja...

Za dlaku bez ukrcaja

Jedan splitski pomorac (podaci poznati redakciji) umalo je nekidan s avionskom kartom u džepu ostao doma, i to samo zato što mu, kako nam je ispričao, u splitskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo nisu htjeli potpisati obrazac japanske ambasade koji je, osim na engleskom, i na japanskom pismu.

Da stvar bude zanimljivija, to uredno rade na zadarskom i šibenskom zavodu, no njemu je bilo kasno trčati okolo, pa su Splićani jedva pristali tek nakon upornosti posredničke agencije iz Rijeke.

image
Faksimil potvrde izdane u japanskom veleposlanstvu na engleskom i japanskom pismu

- Za dlaku sam ostao bez ukrcaja, a vrijeme mi je curilo. Inače me u Japanu čekalo ponovno testiranje nakon dolaska u zemlju i izolacija u hotelu. Na sreću, nisam morao više od četiri dana čekati na ukrcaj, inače bih u toj sobi proveo i dulje. Donosili su mi, doduše, tri obroka dnevno na vrata sobe i zatim su me testirali jutro prije ukrcaja. Zanimljivo je da je u njih PCR test gotovo za sat i po vremena - govori nam ovaj pomorac.

Letio je preko Pariza za Japan pa je izbjegao još više testiranja i zadovoljan je što je uopće uspio naći brod. Dva su mu, kaže, već propala jer nisu mogli obaviti smjenu pomoraca zbog propisa država u čijim vodama su se nalazili.

- Sad je još dobro kako je pomorcima bilo prije godinu dana. Praksa u Europskoj uniji donekle se ujednačila, ali svaki odlazak u ostale zemlje za pomorce je zavrzlama. Jedni traže jedno, drugi drugo i tako unedogled. Upravo Japan, čuli smo i mi, zasad dosta komplicira. Ali to je tako, svaka država u COVID krizi ima pravo na vlastiti suverenitet – govori Melvan.

Prisjeća se kako je bilo nereda s propisima i kod nas.

Jedan može, drugi - ne!

- Imali smo slučaj da su nam dvojica pomoraca s istog broda sletjela istim avionom na zagrebački aerodrom, ali su stali na različite šaltere. Jednome je bila propisana samoizolacija, a drugome - nije!?

Pomorci, inače, svako testiranje plaćaju, ali to im ne bi trebao biti problem jer im firme refundiraju troškove.

- Ako ima koji da mu firma to nije učinila, neka nam se javi, krvi ćemo im se napit - oštar je sindikalni povjerenik.

Naime, prijevod potvrde o negativnom PCR testu na engleski jezik na splitskome se Zavodu plaća dodatnih 50 kuna.

- A što se tu ima prevesti? Jedna riječ, negativan... - govori sestra jednog pomorca koji radi u Italiji.

Inače, i sin joj je pomorac i dok pišemo ovaj tekst, on upravo avionom putuje iz Paname, gdje je na aerodromu testiran, slijeće u Amsterdam i nema pojma što ga tamo čeka, no kako će ondje biti samo nekih sat vremena do presjedanja u zrakoplov za Zagreb, nada se da će ih tretirati kao putnike u tranzitu i da ih neće maltretirati testiranjem.

- A rekli su mu i da je dobro što putuje KLM-ovim avionom, to je nizozemska kompanija pa ga valjda neće zafrkavati. Kad sleti u Zagreb, vidjet će što će mu reći naši, zasad nema pojma - govori majka.

image
Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske
Paun Paunović/Cropix

Testirali se - sami

Inače, zanimljiva je priča i dvojice naših pomorca koji su se za Hrvatsku vraćali s broda u Škotskoj. Ondje su u Aberdeenu platili protuvrijednost od 450 kuna za antigenski test, ali su ga obavili - sami!

- Čoviče, dali nam one štapiće i rekli nam da sami guramo, pa jel' mo'š ti to zamislit - govori jedan od njih.

- Nema veze šta su nam naplatili, snađi se sam. Ka da je ugodno sam sebi gurat oni štapić u nos.

- Ni to još nisam čuo - nasmijao se Neven Melvan i zaključio:

- Pa možete misliti kako je valjan taj test koji moraš sam uraditi!

Ova posljednja priča donekle nas može i utješiti, jer kod nas im se to sigurno ne bi moglo dogoditi, ali svakako ne spada u ujednačenu praksu na starom kontinentu.

- Činimo sve što možemo kako bi najveće svjetske agencije isposlovale ujednačene standarde za pomorce u svim državama, ali unatoč mnogim memorandumima koje smo poslali, do toga još nije došlo. Inače, dobro je da se bar kod nas relativno lako dolazi do COVID putovnica i potvrda o cijepljenju - kaže Melvan, dodajući da je i sam nedavno prošao preko Slovenije, Austrije i sve do Bugarske bez ikakvih problema.

19. travanj 2024 03:39