StoryEditorOCM

javna licitacijaMUP prodaje ‘Svetog Mihovila‘, objavljena početna cijena legendarnog policijskog broda

Piše OM
7. veljače 2023. - 13:24

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je treći javni poziv za prodaju policijskog broda "Sv. Mihovil" putem licitacije.

Kako je naznačeno u pozivu, prodaje se plovilo izgrađeno 1999. godine, dužine 24,6 i širine 6 metara s dva glavna pogonska motora MTU 16V 2000 M90 max. snage od 2404 kW. 

Brod je proizveden u Vela Luci, u brodogradilištu Greben. Izrađen je od stakloplastike, gliserske forme trupa s izraženim dubokim V (forme) koja omogućava plovidbu punom snagom po moru jačine 3 po WMO-u, a smanjenom snagom po moru jačine 5. Trup je od čistog jednostrukog laminata, a paluba i nadgrađe su u sendvič izvedbi s jezgrom od ekspandiranog PVC-a. Osim vodonepropusnim pregradama, plovilo je ukrućeno i rešetkastim nosačima. Paluba je ravna bez krajnje bočne ograde kako bi prijelaz na druga plovila po nemirnom moru bio što lakši, a za sigurnost kretanja su ugrađeni brojni rukohvati od nehrđajućeg čelika.

Na krmenom dijelu se nalazi gumenjak s plastičnim dnom, a na palubu ga podiže dizalica. Nadgrađe je podijeljeno u tri cjeline: palubni toalet, mali salon i prostor kormilarnice. Osim iz kormilarnice brodom se može upravljati s flybridgea koji je opremljen osnovnim instrumentima.

Iz kormilarnice se stepenicama silazi u potpalublje koje se sastoji od dvije cjeline: prostor za boravak posade u prednjem i strojarnice u stražnjem dijelu. Prostor za posadu se sastoji do velikog  salona, potpuno opremljene kuhinje, spremišta, hodnika te kabina i kupaonica.

Brod se nalazi u raspremi od 2018. godine, te je usidren u luci Lora u Splitu gdje se može pregledati 17. veljačeod 08.00 do 10.00 sati. Procijenjena tržišna vrijednost broda  je 2.8 milijuna kuna, a početna cijena na licitaciji je točno 222.974,32 eura.

17. travanj 2024 22:57