StoryEditorOCM

novi vezoviMurter bi uskoro mogao dobiti izravnu brodsku liniju za Kornate, razmišlja se i o morskoj vezi s najvećim dalmatinskim gradovima

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
6. travnja 2022. - 13:47

Po svemu sudeći, Murter bi uskoro mogao dobiti direktnu brodsku liniju prema Kornatima. Naime, općina Murter-Kornati, u suradnji s Lučkom upravom, krenula je u realizaciju projekta proširenja i rekonstrukcije "Velike rive". Sve bi trebalo rezultirati dodatnim vezovima za ribarske brodice, ali i novim vezovima za budući javni pomorski promet.

- U ovoj priči možda je i najvažnije da dobijemo brodsku liniju s Kornatima, jer mnogi stanovnici Murtera na Kornatima imaju svoje posjede. Direktna brodska linija, koja bi polazila jednom do dva puta tjedno, svakako bi pomogla ljudima da brže i jednostavnije dođu do svojih parcela. Za to ostvariti, potrebno je imati adekvatnu rivu, odnosno, polazišnu točku s određenim brojem vezova. Vezova u Murteru uvijek nedostaje, koliko god ih mi napravili imam osjećaj da je nedovoljno. Upravo zato smo i krenuli u ovaj projekt – istaknuo je načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, piše Šibenski.hr.

Osim prema Kornatima, u planu je uspostaviti i brodsku liniju prema Splitu, odnosno Zadru. Novih 50 vezova, koji su u projektu planirani, trebali bi imati i ulogu u očuvanju lučke infrastrukture.

- Osim vezova, ovaj projekt će Murteru donijeti stabilnost na zapadnom dijelu uvale jer na tom području imamo velikih problema s naletima bure. Taj gat ujedno će biti i valobran, koji će braniti šetnicu i starije drvene brodove koji se nalaze na tom području – rekao je Turčinov.

Suradnja s Lučkom upravom i Šibensko-kninskom županijom koji su partneri na projektu, tvrdi nam Turčinov, i više je nego dobra.

- Dolaskom župana Jelića dogovoreno je da će se krenuti u realizaciju ovog projekta, s obzirom na to da sa starom garniturom nismo pronalazili zajednički jezik. Moram spomenuti i gospodina Josipa Bilavera, državnog tajnika za more i EU fondove, koji nam je svojim smjernicama pomogao da projekt postavimo na noge – naglasio je Turčinov.

Vrijednost projekta koji će biti od velikog značaja za Općinu je 15 milijuna kuna, s tim da će veći dio biti financiran iz europske blagajne.

- Dokumentacija je dovršena i trenutno se čeka građevinska dozvola, koju smo stavili na vrh prioriteta. Projekt će biti prijavljen na natječaj Ministarstva prometa mora i infrastrukture. Prema mojim saznanjima, natječaj bi se trebao otvoriti iza Nove godine i ako sve bude u redu, do 2024. godine, Murter će imati znatno bolju lučku infrastrukturu – zaključio je Turčinov.

31. svibanj 2023 09:36