StoryEditorOCM

tragedija na moruNa Kalabriji u oluji potonuo brod s 250 migranata, pronađena 34 tijela, za ostalima se traga

Piše Inoslav Bešker/JL
26. veljače 2023. - 11:07

Na hridima nedaleko od Crotonea u Kalabriji jutros se razbila barka s oko - kako kažu preživjeli - 250 izbjeglica iz Irana, Afganistana i Pakistana, piše Jutarnji list.

Pedesetak ih je spašeno, dio njih je samostalno doplivao do obale, mrtvih je zasad 34, izvučenih iz mora ili naplavljenih na obalu, ostali se vode kao nestali. Sredozemno more je danas ondje snažno uzburkano, jačine 3-4, mjestimice puše olujno jugo, pa je barka bačena na hridi.

Na području brodoloma danas djeluju dva patrolna broda i jedan izviđački helikopter talijanske Obalne straže. Kako se doznaje iz njihovih izvora, stradali migranti "nisu stigli pravodobno zatražiti pomoć". Detalji nisu objavljeni.

Afganistan i Iran su države pod religijskom ekstremističkom diktaturom, a Pakistan je autoritarna država gdje su inovjernici snažno diskriminirani pa prijeti smrtna kazna za "hulu" kršćaninu koji ospori islam. Ljudi imaju zašto bježati, imaju prava zahtijevati azil, ali nemaju mogućnosti to postići ikakvim regularnim načinom, pa proboj morem u Evropsku uniju ili Ujedinjenu Kraljevinu smatraju jedinim izlazom. Dakako: riskantnim, kako potvrđuje i ovaj brodolom, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 14:06