StoryEditorOCM

spomenNa Krku se obilježava najkrvavija pomorska bitka u povijesti: svaki peti sudionik bitke kod Lepanta bio Hrvat!

Piše Merien Ilić
7. listopada 2022. - 13:00

Centar za kulturu grada Krka ovih dana organizira mnoštvo zanimljivih sadržaja i događanja vezanih uz bitku iz 1571. godine, u kojoj je sudjelovala i krčka galija "Cristo Ressussitato".

Bitka kod Lepanta najveća je i najkrvavija pomorska bitka u povijesti. Odigrala se je 7. listopada 1571. kraj grčkog grada Nafpaktosa, poznatijeg kao Lepant, smještenog na obali Jonskoga mora u današnjem Korintskom zaljevu.

U bitci su se sukobile dvije najjače flote onog doba: flota Svete lige koja je objedinila sav kršćanski svijet ondašnje Europe i flota Osmanskog carstva. Ono što je u svijetu danas manje poznato je to kako je čak svaki peti sudionik bitke kod Lepanta bio Hrvat!

Naime, pomorske snage Svete lige sastojale su se od 204 galije, 6 galeaca i 28 transportnih brodova iz Dubrovnika. Imale su 80 tisuća ljudi posade od kojih su 30 tisuća činili vojnici, a iako službeni zapisi ne postoje, procjenjuje se kako je među 80 tisuća mornara i vojnika više od 10 tisuća bilo Hrvata koji su dolazili iz različitih dijelova: s Krka, Cresa, Raba, iz Zadra, Paga, Šibenika, Trogira, Hvara, Splita, Brača, Korčule, Dubrovnika, Umaga, Poreča, Pule, Labina i Plomina.

Ovog petka na Krku će izlagati dr. sc. Zrinka Podhraški Čizmek na temu "Jadransko brodovlje u krčkoj luci", dok će u krčkoj katedrali biti služena misa za sve poginule u Bitki kod Lepanta. Također, uz grob Ludovica Cicute u krčkoj prvostolnici, postavljen je i informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

U subotu pak, središtem grada prodefilirat će članovi Počasne satnije Kravat pukovnije, odjeveni u replike uniformi vojnika hrvatske lake konjice iz Tridesetogodišnjeg rata, vođenog u 17. stoljeću. Kravat pukovnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

18. travanj 2024 17:05