StoryEditorOCM

brza akcijaNa Rabu pronađena i zaštićena živa periska, dobila je ime Mia. Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj ima svega 12 živih jedinki

9. kolovoza 2022. - 08:36

U podmorju kod Barbata na otoku Rabu pronađena je živa periska te je odmah poduzeta akcija zaštite te strogo zaštićene školjke Sredozemnog i Jadranskog mora, izvijestili su u ponedjeljak iz županijske Javne ustanove "Priroda".

Rabljanka Mia Rizner, arheologinja i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dojavila je da je kod Barbata uočena potencijalno živa periska i dostavila snimke te je utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj periski.

S obzirom na to da je uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja periske sidrima ili na neki drugi način, u najkraćem roku organizirano je postavljanje zaštitnog kaveza.

Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s natpisom „Istraživanje u tijeku - ne dirati!," a periska je dobila ime Mia, po arheologinji koja ju je uočila.

Iz JU "Priroda" ističu da se zbog masovnog pomora plemenite periske brojne institucije i stručnjaci intenzivno bave praćenjem stanja i provode aktivnosti kako bi se spriječilo njihovo izumiranje.

Tijekom protekle dvije godine građani su pomagali dojavama o potencijalno živim periskama, no, u većini slučajeva ronjenjem se moglo samo utvrditi stanje uginulih periski.

Sve hrvatske "morske" ustanove za zaštitu prirode uključene su u projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“, kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koordinira Ministarstvo održivog razvoja i gospodarstva.

Lani je pronađena živa mala periska "Morana", na kolektoru kod otoka Plavnika, koja uspješno raste i napreduje u akvarijskim uvjetima u Puli, a ove godine postavljen je zaštitni kavez za živu perisku i na Cresu.

Iz JU "Priroda" još naglašavaju da, prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj ima svega 12 živih periski, najviše u Istri.

14. srpanj 2024 00:38