StoryEditorOCM

projekt CASCADENa ušću rijeke Cetine postavljena sonda za mjerenje i praćenje ekoloških uvjeta u moru

Piše M. I.
24. ožujka 2023. - 09:53

U sklopu projekta CASCADE, Javna ustanova More i krš postavila je sondu za mjerenje ekoloških uvjeta u moru na ušću rijeke Cetine.

Riječ je o multiparametarskoj sondi Aquatroll za mjerenje ekoloških uvjeta u moru. Sonda kontinuirano mjeri temperaturu mora, slanost i otopljeni kisik, te su podaci putem Vulink sustava automatski vidljivi na serveru.

image

Sonda za praćenje uvjeta u moru

Ovo je prvi takav sustav instaliran unutar prijelaznih voda rijeke Cetine i Jadranskog mora pa će tako dugoročna mjerenja ovih parametara moću ukazati na promjene koje nastaju u ovom dinamičnom ekosustavu koji je pod utjecajem klimatskih promjena.

Glavni cilj projekta CASCADE je procijeniti kvalitetu morskih obalnih ekosustava u svrhu obnove staništa ugroženih vrsta te pružanje podrške integriranom upravljanju. Tako će praćenja ekoloških uvjeta u moru biti dobar pokazatelj uvjeta za obnovu populacije plemenite periske koja je od 2021. kritično ugrožena vrsta, te uz ostala praćenja koja je uspostavila Javna ustanova More i krš, pružiti smjernice za integrirano upravljanje obalnim pojasom Grada Omiša.

Sonda je instalirana od strane firme Plovput Split na oznaku za plićinu Velike gradske plaže u Omišu.

19. travanj 2024 05:28