StoryEditorOCM

radionica na pučiniNa vulkanskom otoku popravljat će se stare jastožere: posjetite Brusnik i budite korisni

Piše M. Ilić
30. rujna 2022. - 12:14

Pod mentorstvom članova udruge Dragodid, 3. i 4. listopada održat će se radionica suhozidne gradnje u sklopu projekta "Planet Brusnik", na otoku Brusniku.

Na radionici će se proučavati metoda suhozidne gradnje oblucima dijabaza kojima su građene stare ribarske kućice na brusničkom žalu te jastožere u središnjem klancu otoka, a cilj je popraviti iste i zaštiti ih od daljnjeg propadanja. Inače, Brusnik i otok Jabuka jedini su jadranski otoci građeni od dijabaza - magmatskih stijena.

Komiški ribari, u prošlosti, radili su jastožere na Brusniku na čijim dijelovima je morska voda prodirala na površinu. Oni bi ih ogradili kako bi dobili bazene za čuvanje ulovljenih jastoga. Na taj način bi mogli duže boraviti u vodama oko Brusnika, pogotovo u proljetnim u jesenskim mjesecima.

Jastožere se odavno više ne koriste, jer je nekontroliranim izlovom tisućama vrša, jastog gotovo potpuno izlovljen iz akvatorija Brusnika. Danas su jastožere povijesna baština.

image

Pogled na Svetac i Brusnik

Božidar Vukičević/Cropix

Ova radionica suhozidne gradnje je besplatna za sudionike, a zainteresirani se mogu prijaviti do 2. listopada na mail: geopark@geopark-vis.com. U prijavi treba navesti ime i prezime te kontakt broj. Polazak na Brusnik bit će sa komiške rive u 8 ujutro, a povratak u Komižu očekuje se oko 17 sati.

Projekt organizira Geopark Viški arhipelag. Istoimeno područje obuhvaća područje otoka Visa, njemu pripadajućih okolnih otočića, Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže, a zZbog iznimne geološke, prirodne i kulturne baštine, Geopark Viški arhipelag je dio UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova od 17. travnja 2019.

15. travanj 2024 16:32