StoryEditor

otrovna i štetnaNajave su se obistinile, kod Komiže snimljena riba paun! ‘Ovo je vjerojatno prvi zabilježeni susret s ovom invazivnom vrstom u Jadranskom moru‘

Piše OM
14. kolovoza 2021. - 08:44

Naš poznati podvodni fotograf Damir Zurub fotografirao je u petak u podmorju Komiže ribu pauna (Pterois miles) koja se još naziva i vatrenjača i riba lav (engl. lionfish). Riba je fotografirana na dubini od 15 metara, a temperatura mora unatoč toj dubini bila je visokih 24C.

Evo njegove objave na Facebooku:

Danas sam po prvi puta imao bliski susret s invazivnom ribom ribom lav (Pterois miles), ali ne negdje gdje je uobičajeno pronaći je. Da budem precizniji, snimio sam nekoliko fotografija lionfisha u Jadranskom moru dok sam ronio s DC Manta kod rta Stupište, blizu obale Komiže, na otoku Visu – ovo su prve snimke te vjerojatno prvi zabilježeni susret s ovom invazivnom vrstom ribe u Jadranskom moru.

Ovaj nalaz komentirao je i Pero Ugarković, urednik portala Podvodni.hr:

Ima otrov u perajama i ubod joj je bolan, nema prirodnih neprijatelja i vrlo je štetna po ekosustav

Riba paun, đavolja riba ili obični lav, podrijetlom je iz zapadne indo-pacifičke regije i tropska je vrsta. Znanstveno ime dobila je od grčkog pteron, što znači "krilo", i latinskog miles, što znači "vojnik".

- Pterois miles, riba s nekoliko hrvatskih naziva kao što su riba lav, riba paun ili arhaično vatrenjača. Radi se o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueskog kanala. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav. Pridodajmo tome i činjenicu da se radi o ribi čiji je ubod otrovan. Na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke, pokrenute su brojne kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava, ali isto tako i popularizira kao hrana. Naime, radi se o jako ukusnoj ribi. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena (brakova) i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće. Svakako pripazite na njene velike i otrovne bodlje! - najavili su na Facebook stranicama Instituta za oceanografiju i ribarstvo pojavu ove vrste u Jadranu još u srpnju prošle godine.

Pterois miles ima velike, ali i otrovne bodlje. Riječ je, dakle, o vrlo invazivnoj vrsti, koja se do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja. Otrov joj se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, no tek u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda ribe pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu sa što većom temperaturom, a poželjno je i obratiti se liječniku.

image
Riba paun (Pterois miles) fotografirana je na dubini od 15 metara, a temperatura mora unatoč toj dubini bila je visokih 24C
Damir Zurub
item - id = 1119913
related id = 0 -> 1123373
related id = 1 -> 1120156
04. prosinac 2021 04:54