StoryEditorOCM

čuvanje tradicijeNajavljen Festival peljeških kapetana! Evo što se sve priprema u Orebiću tijekom 15 dana slavlja

Piše M. I.
11. svibnja 2023. - 12:04

Prelijepa manifestacija priprema se u Orebiću: Festival peljeških kapetana započet će 18. svibnja mimohodom kapetana, javljaju iz TZ Orebić.

Taj dan u tamošnjem Pomorskom muzeju otvara se i izložba brodogradnje, koja će se besplatno moći razgledati sve do 15. lipnja.

Inače, tijekom 15 dana, koliko traje Festival peljeških kapetana, stanovnici Pelješca i njihovi gosti moći će uživati u klapskim večerima, premijeri kazališne komedije "Hobotnica" u izvedbi AKU Kušina, a sve će završiti mornarskom večeri tamo gdje je sve i započelo – na Trgu Mimbelli – uz glazbu uživo, pečenu ribi i, dakako, izvrsno pelješko vino.

Orebić je nekada bio pomorsko središte Mediterana; uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Čak dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka dala je pelješka rivijera koja će najljepše od tradicije predstaviti kroz sve tri nadolazeće ljetne manifestacije: Festival peljeških okusa i Festival soli.

26. travanj 2024 00:29