StoryEditorOCM

bogat programNajavljeni festival Fiumare i Rijeka Boat Show: ‘Želimo prenijeti i poruku o zajedništvu‘

21. rujna 2021. - 16:24

Dvije riječke "pomorske" manifestacije najavljene su u utorak na konferenciji za novinare - 9. kvarnerski festival mora i pomorske tradicije "Fiumare", koji će biti održan od 22. do 29. rujna, i ovogodišnji sajam nautike i brodske opreme "Rijeka Boat Show", od 24. do 26. rujna.

Kako je rečeno, organizatori obje manifestacije odlučili su nastupiti zajedno, kako bi Riječanima i gostima, osim programa koje nude, prenijeli i poruku o zajedništvu.

Uz slogan nautičkog sajma "Grad je luka, luka je grad", posjetitelji će na Gatu Karoline riječke moći razgledati nova plovila hrvatske male brodogradnje i svjetskih brandova te nautičku opremu i opremu za ribolov.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije "Fiumare 2021." održavat će se na više lokacija u središtu grada, a i ove godine će početi izlaganjem barki na riječkom Korzu.

Najavljena su stručno-popularna predavanja te nekoliko izložbi.

Promocija lošinjskog logera Nerezinac, u čijem se potpalublju nalazi Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, bit će na Gatu Karoline Riječke. Nerezinac je obnovljen kroz projekt Mala barka 2 ,a uz njega, bit će predstavljene i tradicijske barke obnovljene ili zgrađene u sklopu projekta Arca Adriatica.

U programu su interaktivne radionice pomorskih vještina, demonstracije mornarskog i sportskog veslanja, regata tradicijskih barki, uprizorenje povijesnog događanja „Karolina spašava Rijeku" i eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera, a u restoranima će biti ponuđena jela na osnovi autohtonih kvarnerskih namirnica.

Rijeka se u vrijeme održavanja festivala Fiumare “vraća 100 godina u prošlost,” kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa, povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.

Gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da festival Fiumare obiluje zanimljivim programima, a organizatorima Rijeka Boat Showa je čestitao na popunjenosti svih raspoloživih kapaciteta.

"Iskoristit ću priliku i spomenuti projekt izgradnje nove marine u Porto Barošu. Intenzivne pripreme za realizaciju tog za Rijeku jako značajnog kapitalnog projekta, vrijednog 360 milijuna kuna, kojeg provodimo u suradnji s Vladom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Lučkom upravom Rijeka, teku jako dobro. To ulaganje, odnosno izgradnja marine, preobrazit će Rijeku ne samo u nautičkom pogledu, nego će promijeniti i vizuru centra grada," rekao je Filipović.

26. travanj 2024 09:50