StoryEditorOCM

evo ga opet‘Najbogatiji Hrvat‘ želi kupiti splitski škver, obratio se Trgovačkom sudu: Nudim 800 milijuna eura, kapital se nalazi u Hrvatskoj

Piše Damir Tolj
20. kolovoza 2022. - 14:31

Nećete vjerovati tko se javio! I opet nudi milijarde...

Legenda o Ivanu Žiliću ipak živi! Iz dalekog i prebogatog Luksemburga, njegove dugogodišnje rezidencije, javio se nekidan taj čudesni inženjer strojarstva.

Rodom iz rudarskog, željeznog, a sutra srebrnog i zlatnog Vareša, gdje bi Englezi uskoro trebali početi iskapati plemenite metale, u srcu Bosne i Hercegovine. Pod mističnom planinom Zvijezdom, uz praslavenski panteon Peruna, Bogoša i Velesa.

Strpljenja malo, ljeto je i godišnji odmori, imate vremena čitati. Evo što je Ivan poslao splitskom Trgovačkom sudu, adresirano na njegovu predsjednicu i suce koji se bave stečajnim postupcima.

"Zvanična ponuda. Poštovana gospođo predsjednice, poštovane sudije, ovim putem izjavljujem moj osobni interes za kupovinu tvrtke Brodosplit d.d., za 800 miliona eura, a koja se nalazi u predstečajnom stanju. Kupovinu gore navedene tvrtke želim odraditi samo uz kontrolu i posredstvom Trgovačkog suda u Splitu. Gore navedeni kapital se zvanično nalazi u Hrvatskoj."

"Molio bih Vas da mi do 23. 08. 2022. odgovorite na moju ponudu. Moja tvrtka je registrovana u Njemačkoj, tako da se bilance mogu pogledati na zvaničnoj njemačkoj stranici www.bundesanzeiger.de, U&V Consulting Ivan Žilić."

Opa, Ivan Žilić želi kupiti škver! Za 800 milijuna eura!

image
Jakov Prkić/Cropix

Stečajna masa i dva teškaša

Ne sumnjamo da je Trgovački sud ostao iznenađen vrelom kolovoskom poštom, ali profesionalni, kakvi već jesu, odgovorili su Varešaku i prije postavljenog roka. Evo odgovora Franke Buzov, predsjednice splitskog Suda:

"Poštovani gospodine Žilić, u odnosu na Vaš dopis zaprimljen kod ovog suda e-mailom 14. 8. 2022. godine, navodim da se kupovina imovine koja predstavlja stečajnu masu trgovačkog društva u stečaju odvija po odredbama Stečajnog zakona (NN br. 71/15, 104/17 i 36/22), pa bi bilo dobro da u tu svrhu angažirate odvjetnika na području Republike Hrvatske.

Tek podredno se navodi da se u predstečaju ne prodaje imovina posredstvom suda, te da stečaj nad Brodosplitom d.d. nije otvoren. Za slučaj da se stečaj otvori, možete se obratiti stečajnom upravitelju (koji će se imenovati rješenjem o otvaranju stečaja), a kupovati imovinu isključivo na način propisan Stečajnim zakonom."

Čudite se?! Pa tko ne bi?! Lete milijarde! Ali, nije ni to sve...

Naš luksemburški ulagač superteške kategorije obratio se i superteškašu iz domaćih poduzetničkih voda - Tomislavu Debeljaku, vlasniku posrnuloga poslovnog carstva, uključujući i Brodosplit u predstečaju:

"Pismo namjere. Poštovana gospodo, poštovani gospodine Debeljak. Ovim putem izjavljujem moj osobni interes za direktno ulaganje 500 miliona eura, kao Stiller Geselschafter - Tihi partner, u Vašu tvrtku Brodosplit d.d. Molio bih vas da mi do 18.08.2022. odgovorite na moju ponudu. Moja tvrtka je registrovana u Njemačkoj, tako da se bilance mogu pogledati na zvaničnoj njemačkoj stranici…"

Opa, Ivan Žilić želi biti Debeljakov tihi partner! Za 500 milijuna eura!

image

Tomislav Debeljak

Ante Čizmić/Cropix

Namjeravali smo čuti je li i Debeljak zatečen pismom iz daleka. Ili je možda sa Žilićem već u kontaktu? Možda još od ranije? U kakvom tihom dogovoru ili slično?! Pa smo u škver poslali pitanja o cijelom ljetnom investicijskom ciklusu. Ako nam ikad odgovore, javit ćemo vam.

Mesić, Bandić, Marić...

Nestrpljivi, kakvi već novinari jesu, pohitali smo pronaći inženjera hrvatskog podrijetla, prodivaniti malo i prosijati to najavljeno ulaganje. Nismo dugo čekali, javio se čovjek odmah. Svaka čast! Pisanim putom.

Prije zanimljivih odgovora iz Luksemburga, evo ipak malo konteksta za sve one koji dosad nisu čuli za inženjera Žilića. Nevjerojatan tip, nevjerojatan život! Pojavio se u hrvatskoj javnosti iznenada, prije desetak godina. Pa onda opet sporadično. Da je najbogatiji Hrvat na svijetu, da ima 24 milijarde eura, a svake iduće godine još po dvije nove, i da je spreman ulagati u Hrvatsku. I okolo.

Svi pali u nesvijest! Tada... Stipe Mesić, Milan Bandić, Ljubo Jurčić, Zdravko Marić, Piruška Canjuga, Vicenco Blagaić, razni drugi poduzetnici, političari i svi mediji. Prava erupcija! Pa onda opet 2018. godine. Da će kupiti posrnula brodogradilišta Uljanik (500 milijuna eura) i Treći maj. Za uzvrat je tražio Brijune. A za pulski škver, napravio bi Hrvatskoj nacionalni stadion!

Uložio bi bio i u Petrokemiju (120 milijuna eura), čak u Agrokor milijardu eura. Može i čitavih šest milijardi! Spreman je bio, ako treba, refinancirati i hrvatski inozemni dug. Slično je bilo i širom rodne mu Bosne i Hercegovine, zemlje ponosne, prekrasne i poharane.

Opa, Ivan Žilić sjatio poduzetnike i političare oko sebe!

image
Marko Todorov/Cropix

Da ne duljimo, vrtio se taj strojar - živ on nama bio - domaćim medijima neko vrijeme. Pa potonuo pod teretom optužbi da puno zuji, a malo meda daje. Udarili po njemu i svi ovi koji su mu hodočastili privučeni zovom obilja kapitala. A nema tko mu hodočastio nije. U kolonama. Prozivali ga da je neozbiljan, da je slatkorječivac i da je bez riječi nestajao usred pregovora. Da ih je opanjkavao u medijima. I sve tako... Mnogi su mu tražili mito ili nisu bili ozbiljni, objašnjavao je kasnije Žilić. Kao, zato je sve i propadalo.

Evo najnježnijeg tadašnjeg komentara o europskom investitoru. Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva i sveučilišni profesor, koji je bio kod Žilića:

"Možda on uistinu ima sve te silne milijune, ali on ne može ništa pametno napraviti na taj način."

Uljanik, Agrokor, Rimac, Hypo...

A evo konačno i Ivana Žilića, ovog sparnog ljeta za Slobodnu Dalmaciju:

"Tomato je dobio od mene 125 miliona eura kredita, da bi u Hrvatskoj otvorio filiale. S Uljanikom imam punovažni ugovor, koji je ostvaren posredstvom Stjepana Mesića. To je blokirao Zdravko Marić…

Radi 600 miliona eura kredita za Agrokor, taj je isti Zdravko Marić, sa Piruškom Canjugom i Andjelkom Lekom bio kod mene u Luxembourgu. Ja sam im kredit odobrio, zašto ga nisu uzeli, morate Zdravka Marića pitati.

Rimac je sa svojim ocem iz Donjeg Vakufa bio kod mene, takodje za kredite. Danas ima Bugatti. Hypo Alpe Adria slučaj je još uvijek u Luxembourgu na sudu…."

Tako nam je odgovorio na pitanja o sudbini dijela najavljivanih zvučnih ulaganja u Hrvatsku. Možda nam danas-sutra podastre i detalje. A evo sažetka o mogućem ulaganju u Brodosplit i korijenima kapitala. O tomu raspolaže li uistinu tolikim novcem koji spominje kaže:

"Što se tiče moga kapitala, lako je provjeriti, pošto je moj patent WELDFAST kojeg autoindustrija upotrebljava, a ja zvanično plaćam 1,07 miliardi eura godišnji porez u Luxembourgu.

U Hrvatskoj imam još uvijek zvanično kapital sa kojim sam htjeo kupiti Uljanik. Što se tiče Brodosplita d.d., znam da imaju dug od 731 milion eura. Zato sam nudio 800 miliona eura.

Što se tiče Debeljaka i Uprave, prvo su smatrali da je to 'fake', sa riječima: 'Taj čovjek ne postoji'. Ja sam poslao ponudu, a na njima je da prihvate ili odbiju."

image
Marko Todorov/Cropix

Uokvirena šefica suda

Ne smijemo zaboraviti otvorene pohvale Trgovačkom sudu u Splitu. Inženjer Ivan Žilić:

"Ja sam se Trgovačkom sudu obratio, pošto u svim novinama piše kako je Brodosplit pod stječajem. Ovaj odgovor predsjednice Trgovačkog suda u Splitu, gospodje Franke Buzov, ja ću uokviriti i staviti u moju radnu sobu, da znam da ima neko i u Hrvatskoj tko je nepodmitljiv i tko samo činjenicama govori."

Opa, Ivan Žilić hvali splitsko pravosuđe!

I za kraj ovog javljanja nešto o izvorima mogućeg bogatstva Ivana Žilića. Na stranicama njemačkoga saveznog službenog lista (www.bundesanzeiger.de) zbilja se mogu pronaći Žilićeve bilance iz 2009., 2010., 2011. i 2012. godine: imovina mu je rasla od 17 do 24 milijarde eura. Valjalo bi vidjeti što sve stoji iza toga - stvaran gotov novac; potraživanja koja računa naplatiti ili komu ustupiti uz dogovorenu cijenu; razna prava; financijske papire ili nešto treće.

Navodno, tek potraživanja od osiguravajućih društava. Koja te tražbine baš i ne priznaju. Zanimljivo, u službenom listu nema financijskih izvještaja za razdoblje od 2013. do danas.

Na koncu, hrvatski su ga mediji i neki poduzetnici ocijenili običnim hvalisavcem. U svakidašnjem žargonu - "prevarantom". U dijelu priče o ulaganjima. Jer se te puste investicije jednostavno nisu dogodile! A ni Forbes ga nije baš spominjao u popisima najbogatijih Europljana.

Iako, inženjer Žilić - barem koliko se zna - nikoga nije prevario. U kaznenom smislu te riječi.

Inovatorski boj za kapital

Istovremeno, Žilićeva biografija je čudesna: u najkraćem, otišao mlad iz Bosne, školovao se i radio puste godine u Fordovim tvornicama širom Europe kao ugledni strojarski inženjer s diplomom. Čak nagrađivan u vlastitoj kompaniji. Izgleda da je uistinu osmislio i patentirao inovaciju učinkovitog zavarivanja raznih automobilskih dijelova za karoseriju koju je prihvatio Ford, a onda i svi ostali tvorničari. Jer donosi velike uštede. Baš na temelju te inovacije, Žilić tvrdi da je stekao bogatstvo, ali da se za nj morao dugo sudski boriti s tvorničarima, odvjetnicima, osiguravateljima...

Opa, na neobičan, pravi ljetni način i uz dašak maestrala, oko teške gospodarske teme na skliskim splitskim navozima našli su se sučelice financijski i poduzetnički teškaši: legendarni Ivan Žilić i čuveni Tomislav Debeljak. Što će biti, što li će se zbiti?! Oči su uprte u škver!

Kako luda igra sudbine i života. Ko u filmu "Varljivo leto '68".

Baš nekako u istom stilu i u isto vrijeme, osvanula je čudesna vijest da je Brodosplit ugovorio gradnju još čudesnijeg broda s nekim Amerikancima za čak - milijardu i pol dolara.

Eto, rekli bi naši stari: namiri se junak na junaka!

25. ožujak 2023 19:04