StoryEditorOCM

JESENSKA NEVERANajjače ovogodišnje jugo na Jadranu već uzima svoj danak, u prekidu je rekordan broj trajektnih i katamaranskih linija, dio otoka već je odsječen, ali i na cestama ima bizarnosti

Piše Dalmacija SD
22. studenog 2022. - 11:03

Najavljeno kao najjače ove godine, olujno jugo na Jadranu već stvara velike probleme na moru, a u kombinaciji s kišom i na kopnu.

Kako doznajemo iz "Jadrolinije", trenutno je u prekidu ili je već otkazano čak 14 trajektnih i katamaranskih pruga, pa su pojedini otoci poput Visa, Lastova i manjih školja na zadarskom i šibenskom području odsječeni od kopna.

Otkazane su brzobrodske linije Vis - Split, Jelsa - Bol - Split i Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, kao i trajektna linija Split - Vela Luka - Ubli (u oba smjera). Trajekt "Petar Hektorović" koji je trebao isploviti prema županijskom središtu ostao je čvrsto privezan u viškoj luci, upravo kao i "Šoltanka" u Drveniku Velom.

Prekinuda je i brodska pruga Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik, jer je "Lara" i dalje uz šibensku rivu, dok je popis prekinutih linija na zadarskom području poduži: brod Zadar - Preko, katamaranske relacije Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj, Ist - Zapuntel - Brgulje - Molat - Zadar, te Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Rava.

U prekidu je i brodska linija Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ, kao i trajektna pruga Prapratno - Sobra.

Olujni vjetar stvara probleme na cestama i to na dionicama na kojima bi se u ovom dijelu godine očekivalo da se otežano prometuje zbog velikih sniježnih nanosa ili u "najboljem slučaju" - bure. Iz Hrvatskog autokluba, naime, javljaju da je zbog juga na dijelu ceste Split - Zagreb između Gračaca i Udbine, te na potezu od Ličkog Petrovog Sela do istoimenoga graničnog prijelaza s BiH prema Bihaću zabranjena vožnja autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima.

19. travanj 2024 10:47