StoryEditorOCM

UPITNA POPUNJENOSTNakon dvije godine slabog prometa u Gaženicu se konačno vraća kruzing turizam, najave za ovu sezonu bolje su od očekivanih

Piše HRT Radio Zadar/Zadarski.hr
8. travnja 2022. - 08:47

Nakon dvije godine slabog turističkog prometa brodova na kružnim putovanjima zbog pandemije koronavirusa, ove sezone u zadarskoj luci Gaženica očekuju značajniji povratak "cruiserskih" gostiju na zadarsko područje, donosi HRT Radio Zadar.

Iako se potpuni oporavak cruiserskog turizma očekuje tek za koju godinu, najave za ovu sezonu su bolje od očekivanih, prenosi Zadarski.hr.

- Mi očekujemo 83 dolaska brodova, s time da je prvi bio 23. veljače, dok je zadnji 15. studenoga i to Aida Blue. Jedan od najzinimljivijih dana sezone bit će 16. srpnja kada očekujemo tri broda s ukupno oko šest tisuća putnika i tri tisuće članova posade, i to pod uvjetom da su brodovi punoga kapaciteta. Zato naglašavam da unatoč velikom broju dolazaka cruisera ove sezone, ono što je upitno je popunjenost brodova, kaže menadžerica koncesionara Zadar International Port Operations Rebeka Pevec.

Ohrabruje nedavna odluka američkoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Oni su ukinuli upozorenje o riziku covida-19 na cruiserima nakon dvije godine, što je jako bitna stvar jer ohrabruje američke putnike, koji inače čine 51 posto svih gostiju na cruiserima da pogledaju i bukiraju, ističe Pevec za HRT Radio Zadar.

A kad su američki gosti u pitanju na ruku nam ne ide rat u Ukrajini, jer iz njihove perspektive Jadran nije daleko od ratnih područja.

- Međutim, ono što smo primijetili mi u Zadru, da najveće kompanije koje dolaze i koje su povećale broj dolazaka, da su to zapravo europski gosti, a radi se o MSC-u, Costi, Aida Blue i Mein Schiffu gdje su tradicionalno njemački, talijanski i uopće europski gosti, dodaje Pevec.

Dobra vijest je da su upravo cruise-kompanije koje dovode europske goste u ovoj sezoni za razliku od pretpandemijske 2019. povećale broj dolazaka u Zadar i po nekoliko puta.

20. travanj 2024 06:29