StoryEditorOCM

kraj agonijeNakon gotovo pet mjeseci cijela posada broda "Mirjana K", među kojima su i dvojica hrvatskih državljana, iskrcana je!

Piše M.I.
11. listopada 2022. - 12:30

Nakon gotovo pet mjeseci neizvjesnosti i iščekivanja petorica preostalih članova posade broda "Mirjana K", među kojima su i dvojica hrvatskih državljana, iskrcana su s broda i sada su kod svoje kuće, javlja Novi list.

Pomorci su bili pet mjeseci zadržani na brodu koji je u Pireju zaustavljen zbog dugova, a brodar, riječka tvrtka Alveus Capital, ostavila ih je bez plaća i zaliha hrane i vode.

Uz dvojicu Hrvata na brodu su bila još i dvojica Albanaca i jedan Crnogorac, a da je konačno došao kraj agoniji potvrdio je Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika(ITF) koji već više od četiri mjeseca radi na rješavanju ovog mučnog slučaja koji je još jednom potvrdio zbog čega pomorački kruh ima sedam kora.

Brod je proglašen napuštenim od strane brodara sukladno Konvenciji MLC 2006, Standard A 2.5.2, što je prijavljeno ITF središnjici u Londonu koja je to prijavila IMO-u i ILO-u. Isto tako obaviještena je uprava zastave broda (Panama) i P&I klub koji osigurava brod. P&I klub je, prema MLC konvenciji, bio dužan isplatiti zaostale plaće posadi broda i opskrbiti brod hranom, vodom, gorivom, odnosno omogućiti im dostojanstvene uvjete života i rada na brodu (kada im to brodovlasnik nije u stanju osigurati).

Nažalost, ovo je klasični slučaj posade napuštene od strane brodara, što u svijetu pomorstva, na žalost, nije ništa neobično.

Brod "Mirjana K" je tegljač izgrađen 1975. godine, dug 64 metra, koji je plovio pod zastavom Paname.

25. travanj 2024 22:19