StoryEditorOCM

kućice za ribeNakon morske, sada i online izložba "Mare Modul - keramička staništa za podmorje"

Piše Hina
10. prosinca 2022. - 16:30

Izložba "Mare Modul - keramička staništa za podmorje", na kojoj se predstavlja umjetničko-ekološki projekt skupine autora čiji keramički objekti postavljeni u more postaju staništa za novi život, postavljena je na mrežnim stranicama ULUPUH-a.

Autori tom izložbom žele odaslati poruku o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja, povećati svijest o sve većem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove, ističe se u najavi.

image

Mare modul project

Skulpture velikih dimenzija smještene su u more ispred ronilačkog kluba Adria u Kraljevici, oko 100 metara od obale i 20-ak metara dubine. Biolozi su u razdoblju od tri godine pratili proces razvoja života na novo oblikovanim staništima.

"Obrastanje keramičkih struktura raznim organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na području postavljanja znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima", napominje se.

image

Mare modul project

Online izložba, završni dio projekta Mare Modul dobitnika ULUPUH-ove nagrade za najbolju izložbu 2018., zamišljena je tako da tri godine nakon što su keramičke skulpture postavljene u more predstavi cjelovit prikaz razvoja projekta.

Projekt se odvijao usporedo s međunarodnim znanstvenim projektom Obzor 2020: MERCES "Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim" čiji je dio u Hrvatskoj vodila profesorica Tatjana Bakran-Petricioli sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Sve je zabilježeno i predstavljeno kroz video rad koji će ostati trajno dostupan na mrežnoj stranici ULUPUH-a.

Autorica koncepcije i voditeljica projekta Lidia Boševski, a osim nje s radovima su sudjelovali Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce.

image

Mare modul project

27. travanj 2024 04:09