StoryEditorOCM

Sud odbio žalbuNakon sto godina rada: Brodosplit ide u stečaj, samo bi ga jedna stvar mogla spasiti

Piše Damir Tolj/SD
15. veljače 2023. - 09:16

Čini se da Tomislav Debeljak ipak neće dočekati prve laste u Uvali Supaval, na sjeveru splitskog poluotoka...

Visoki trgovački sud upravo je odbio "Brodosplitovu" žalbu, vjerojatno posljednji pravni manevar posrnulog vlasnika brodogradilišta u grozničavom nastojanju da zadrži nadzor nad tvrtkom sa stogodišnjom tradicijom. Koja žalosno gasne pred našim očima.

Stečaj je sada izvjesna iduća stanica na pravosudnom putu dugom gotovo godinu dana: još od prekida brodograđevne proizvodnje početkom lanjskog travnja i pratećeg svibanjskog traženja predstečajne nagodbe. Kasnije neslavno propale, zahvaljujući upravo pustopašnom Samoborcu, koji je vjerovao da je i u predstečaju autokefalan - neovisan, samostalan, samoupravan.

Jesensko rješenje

A nije.

Predviđanja su varljiva kategorija, ali bi se moglo reći da Debeljaka sada može spasiti tek iznenadna i nagla naplavina hrpe novca, nešto poput financijskog tsunamija. No, iskustvo i život pokazuju da takve pojave na Jadranu nisu česte. O tomu nešto kasnije.

Svi su puna dva mjeseca, pa i nešto preko toga, nestrpljivo čekali što će reći vitezovi drugog stupnja zagrebačkog pravosudnog stola, a to je vijeće u zadnji čas, s istekom zakonskog roka, dalo za pravo Ivanu Čuliću, splitskom trgovačkom sucu. Potvrđujući tako njegovo jesensko rješenje koje u bitnom kaže: "Pokreće se prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom ‘Brodograđevna industrija Split‘..."

Sada, kada je sve po propisu, Čulić će vjerojatno sazvati jedno ročište (već ga je ranije bio odredio za minuli 16. prosinca, ali potom i odgodio radi žalbe o kojoj upravo čitate), na kojem će se utvrđivati jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka. Odnosno, ustanovit će se je li dužnik sposoban za plaćanje i je li ispunio sve obveze prema vjerovnicima.

A podaci kojima raspolažemo, koje danas svatko lako može pronaći na brojnim internetskim poslovnim servisima, kažu da je "Brodograđevna industrija Split", na Valentinovo 14. veljače 2023. godine, bila u neprekidnoj blokadi punih 97 dana. Od kojih je čak 37 prekipjelih! A iznos nepodmirenih računa škverskih vjerovnika dosegnuo je nimalo romantičnih 23,7 milijuna eura. Odnosno, gotovo 180 milijuna (ne)prežaljenih kuna.

Čeka se poštar

Sadržaj pravomoćnog zagrebačkog rješenja ne možemo vam zasad otkriti: nije još objavljen na mrežnim stranicama koje se širom rastvaraju kada ključnu riječ "e-ploča" utisnete u tipkovnicu povezanu s internetom. Obrazloženje na papirnatom mediju najprije mora fizički doputovati iz Zagreba u Split, a kako poštari zasad ipak ne postižu značajnije brzine i treba im vremena, sadržaj rješenja na naše zaslone razgrnut će potom splitski sud, možda za tjedan dana.

Ali, ništa zato! Upišete li u web-pretraživač drugu ključnu riječ na "e", preciznije - "e-predmet", sve će vam se samo otkriti. Meritum! Jedino što još morate znati je broj škverskog predmeta. Evo ga: Pž - 5102/2022!

Piše: "Vrsta donesene odluke: Rješenje - potvrđeno prvostupanjsko rješenje, datum otpreme: 13. veljače 2023. godine, sutkinja Mirta Matić."

image

Objava Visokog trgovačkog suda

Andrija Lucic/Cropix

Svakako, očekuje se - poznavajući praksu Trgovačkog suda u Splitu - da bi ključno ročište, nazovimo ga kolokvijalno stečajnim, moglo biti početkom ožujka, poslije čega se, obično za nekoliko dana, donese i konačna odluka. U toj vremenskoj crvotočini teoretski je moguće da Debeljak negdje pronađe 180 milijuna kuna, plati dospjele obveze, deblokira škverski račun i izvuče se još jednim prestečajnim postupkom. Naprimjer.

Američki fond

Ima suvremenih trubadura koji o tom scenariju vješto već sriču viteške himne, albe i pastorele, pa se tako da čuti, još od jesenas, ljetos, da bi ulogu jurišne lake i spasonosne konjice trebao preuzeti neki američki investicijski, mirovinski ili strvinarski fond. Vidjet ćemo, nitko mu nije smetao ni dosad. Dok su blokade bile triput manje. Uglavnom, nema još galopa, ni trublje s obzora.

Rekli bi Crnogorci, ne čuje se glas slavuja, zoru da najavi...

I još jedna rečenica: otvori li se doista stečajni postupak u škveru, Tomislav Debeljak prepustio bi svoje mjesto stečajnom upravitelju, kojeg imenuje sud, a to bi, po zakonu, trebao biti Mateo Puljić, donedavni "Brodosplitov" predstečajni povjerenik, dok bi o sudbini tvrtke odlučivali njezini vjerovnici, budući da je cilj stečajnog postupka upravo namirenje vjerovnika.

image

Tomislav Debeljak u ‘Brodosplitu‘ neće dočekati prve laste

Tom Dubravec/Cropix
25. travanj 2024 15:51