StoryEditorOCM

užasan činNakon tek dva mjeseca od postavljanja, vandali odrezali ruku na kipu žene pomorca na Lošinju!

Piše M.I.
23. studenog 2022. - 19:00

Brončana skulptura "Addio", koja u apstraktnoj izvedbi predstavlja ženu koja gledajući prema otvorenom moru maramicom maše na pozdrav pomorcu, pretrpjela je teško oštećenje nakon što je zasad još nepoznati počinitelj odrezao kipu ruku u kojoj drži ‘facolić‘ (maramicu) te nakrivio glavu, piše Novi list.

- Sasvim je sigurno da su potpuno nepoznavanje lokalne povijesti i kulturne baštine te neukost ljudi/pojedinca doveli do pokušaja uništavanja skulpture. Netko je pokušao skulpturu srušiti, a možda i ukrasti, ali samo su odrezali ruku. Očito su spriječeni u naumu da je sruše i tako u cijelosti unište – izjavila je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Spomenik je postavljen prije nešto više od dva mjeseca, na rtu Anuncijata, na nekoliko koraka od crkvice opremljene zavjetnim slikama starih lošinjskih jedrenjaka, a njegova je autorica umjetnica Zvonimira Obad.

Lošinjskom muzeju, koji je uz Turističku zajednicu Lošinja organizirao postavljanje spomenika, sada predstoji dogovor s umjetnicom o načinu popravka spomenika, a dotad je slučaj u rukama policije, koja pregledava i snimke obližnjih nadzornih kamera.

Skulptura "ADDIO", brončana skulptura visoka je 178 cm, a svoje mjesto pronašla je upravo na istom mjestu na kojem su godinama u prošlosti lošinjske supruge pozdravljale svoje pomorce.

Posvećena je Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja ga je mašući pozdravljala dok je plovio u daljinu. "Addio, moj ljubljeni!" govorila je u vjetar i mahala bijelim facolićem (rupcem) jedrenjaku koji je nestajao na horizontu.

Potom bi se vratila u crkvicu Navještenja Marijina (Annunziata) da se još jednom pomoli za njegov sretan povratak. Inicijali M.S. na facoliću (rupcu) pripadaju upravo njoj, dragoj i samozatajnoj ženi, supruzi velološinjskog kapetana Aldebranda Petrine.

Tijekom 32 godine bračnoga života samo su 13 mjeseci proveli zajedno u svom lošinjskom domu.

20. travanj 2024 08:58