StoryEditor

PODVODNA ISTRAŽIVANJANalazište kod Premanture: konzerviraju se topovi na dnu mora, pomažu i ronioci Interventne policije iz Pule. Zadarska ekipa pronašla vrijedne predmete

Piše MCPA/Zadarski.hr
27. lipnja 2022. - 12:47

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru trenutačno provodi istraživanja kod Premanture - započela je nova kampanja podvodnog arheološkog istraživanja potonulog jedrenjaka s topovima kod rta Franina blizu Premanture, javlja Zadarski.hr.

Istraživanja provode Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra uz suradnju stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Njemačkog arheološkog instituta.

Novost u ovoj kampanji je da je u pomoć znanstvenicima priskočila i ronilačka ekipa postrojbe Interventne policije iz Pule.

Istraživanja kod rta Franine financira Ministarstvo kulture RH te pojedini partneri u projektu. Voditelj istraživanja ovog brodoloma je arheolog doc. dr. sc. Luka Bekić te arheolozi Maja Kaleb i Roko Surić.

Uz arheološka istraživanja, provodi se i eksperimentalni projekt konzervatorske zaštite topova na dnu mora, bez njihova vađenja na kopno. Na dnu su vidljiva tri različita željezna topa i jedno sidro, a prilikom iskopavanja otkriveni su ostaci drvene brodske konstrukcije.

image

Brojne šarene perlice

S obzirom na dubinu mora veću od dvadeset metara na tom mjestu, istraživači rade smjenski, s kraćim zadržavanjem na dnu.

To iziskuje pažljivu strategiju rada i dobru organizaciju ronilačkih skupina.

Među ostacima broda arheolozi su pronašli tisuće šarenih staklenih perlica, ulomke crvenih staklenih zdjelica, keramičko posuđe te puščane i topovske kugle. Prema tipološkim osobitostima pronađenih predmeta smatra se da je brod ovdje potonuo na početku 17. stoljeća.

Njegovo porijeklo zasad je nepoznato, a zbog određenih predmeta postoji pretpostavka da nije pripadao mletačkom području već nekoj udaljenoj državi. No to i ostala neodgovorena pitanja ostat će otvorena dok se u pijesku ne pronađu neki ključni arheološki nalazi.

Istraživanja će trajati do kraja tjedna, a nastavit će se iduće godine.

image

Ekipa na brodu

image

Iskopavanje sonde

image

Manipuliranje topom pod morem

image

Mjerenje potencijala

image

Rad na nalazištu

12. kolovoz 2022 08:26