StoryEditorOCM

UBRZANI PROCESNaplata vezivanja na splitskoj Zapadnoj obali mogla bi započeti u srpnju, očekuje se godišnji prihod od 7 do 7,5 milijuna kuna

Piše Sandra Barčot
10. lipnja 2022. - 10:11

Ako sve prođe po planu, odnosno u ubrzanom procesu dobivanja suglasnosti Vlade Republike Hrvatske, onda bi naplata vezivanja plovila na splitskoj Zapadnoj obali mogla započeti u srpnju mjesecu!

I time osigurati upravljanje tim dijelom pomorskog dobra, čime bi se napokon anulirao gubitak prihoda od 50.000 kuna dnevno, odnosno u sezoni i do 100.000 kuna, to jest 7 do 7,5 milijuna kuna godišnje.

Naime, na 10. Skupštini Splitsko-dalmatinske županije usvojena je "Odluka o davanju koncesije na pomorskom dobru od Uvale baluni do ex hotel Ambasador" gdje bi se proširilo lučko područje koje obuhvaća 2 metra kopnenog dijela unutar koncesije koja je data gradskoj firmi "Splitska obala", te bi tim 1.425,76 metara kvadratnih preuzela na upravljanje Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije.

- Regionalni parlament je potvrdio da se nama, LU SDŽ preda na upravljanje navedeni dio Zapadne obale, te sada i Vlada Republike Hrvatske mora dati suglasnost. Nakon suglasnosti Vlade osmi dan od tada, možemo preuzeti odluku o upravljanju Zapadnom obalom – precizira Domagoj Maroević, ravnatelj županijske tvrtke, ističući:

image
Vojko Bašić/Cropix

- Obuhvat koncesije "Splitske obale" se smanjuje za dva metra, nismo išli do maksimalne granice od šest metara, vodeći računa o tome da je Grad Split bio investitor izgradnje Zapadne obale. U tom području osigurat ćemo sve one usluge koje Lučka uprava mora dati nautičarima, a to je prije svega struja i voda.

- Što se prihoda tiče, godišnje se radi od 7 do 7 i pol milijuna kuna, a vjerujemo kako to može doći i do 10 ili 11 milijuna kuna, ali za ovu sezonu ćemo to teško organizirati. Iduće sezone planiramo organizirati četverovez i onda bi mogli razmišljati o tim iznosima - precizira ravnatelj Maroević.

Kako inače rok za suglasnost se čeka između tri do šest mjeseci, no oni će je nastojati dobiti što prije:

- Zbog sezone koja je već počela! Vjerujem kako ćemo početkom srpnja dobiti suglasnost kako bi mogli započeti s naplatom. Inače procedura obuvaća i potvrdu, osim odluke regionalnog parlamenta koju smo sada dobili, još potvrdu čak šest ministarstava koji daju prioritetnu suglasnost, pa tek nakon toga Vlada RH može dati i svoju suglasnost - rezimira Domagoj Maroević, prvi čovjek županijske Lučke uprave.

image
Vojko Bašić/Cropix
29. travanj 2024 07:05