StoryEditorOCM

IN MEMORIAMNapustio nas je Josip Eterović, velikan splitskog brodogradilišta. Ovako je govorio o problemima u škveru: ‘Svi znaju istinu, ali ona malo koga zanima‘

Piše Antea Burazin
29. siječnja 2022. - 09:54

U utorak nas je u 82. godini napustio Josip Eterović, dugogodišnji direktor splitskog brodogradilišta. Ovaj velikan splitskoga škvera punih 25 godina radio je u brodogradilištu, dok je na direktorskoj poziciji bio od 1981. do 1990.

Cijeli svoj život posvetio je razvoju i unaprjeđenju hrvatske brodogradnje. Ostao je upamćen po brojnim poslovnim uspjesima, a vrhunac karijere dosegnuo je gradnjom putničkih brodova "Amorella" i "Isabella" za koje je dobio nagradu Svjetskog broda 1988. i 1989. godine.

Ovaj porijeklom Bračanin, bio je i prvi počasni konzul Ruske federacije u Splitu. Nakon što je napustio čelno mjesto splitskoga škvera, 15 godina proveo je kao predstavnik "Jadranbroda" u Rusiji.

image
Josip Eterović (drugi s lijeve strane)
Hrvatska islamska zajednica/Web stranica

Škverski su radnici za njega uvijek imali samo riječi hvale, a u tekstu za 'Slobodnu" iz 2012. sva škverska pamet Drago Krstulović, Josip Eterović, Dinko Karninčić, Igor Belamarić i Ivo Vrandečić, bivši direktori i profesori brodogradnje, novinaru Miloradu Bibiću rekli su kako su svi oni "jedna velika familija".

O problemu u brodogradilištu tada je koju riječ uputio i sam Eterović.

– Svi znaju istinu o škveru, ali ona malo koga zanima. Zaludu je sad govorit šta je tribalo i kako je tribalo... Iša san od stola do stola, ka glavni uzrok velike sadašnje škverske neizvjesnosti spominjala se – kurba politika! - komentirao je tada našem novinaru mučnu situaciju splitskog brodogradilišta.

Eterović je u četvrtak sahranjen na groblju Lovrinac.

25. travanj 2024 23:52