StoryEditorOCM

obnovljivi izvoriNaše najveće uzgajalište ribe radit će na snagu sunca! Pogledajte Cromarisovu investiciju u Ninu

Piše Hina
20. prosinca 2022. - 14:18

Cromaris je u utorak izvijestio da je s radom počela njegova nova fotonaponska elektrana na krovu pogona mrijestilišta u Ninu, investicija vrijedna gotovo pet milijuna kuna.

Fotonaponska elektrana koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, s kapacitetetom 700 kilovata zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrjestilišta, kaže se u priopćenju.

"Okretanje održivijim rješenjima naša je strateška odrednica, preduvjet razlikovnosti i zadržavanja liderske pozicije u industriji. Globalnim izazovima održivosti odgovaramo okretanjem obnovljivim izvorima energije, smanjenjem ugljičnog otiska i poticanjem kružnog gospodarstva", izjavio je predsjednik Uprave te tvrtke Ivan Leko.

image
Cromaris

Podsjetio je kako je Cromaris već 2021. značajno iskoračio prema većoj energetskoj učinkovitosti. Naime, prilikom opremanja novog skladišta i trafostanice instalirani su ekološki prihvatljiviji sustavi za hlađenje, led rasvjeta i postavljena prva manja fotonaponska centrala.

Ulagalo se i u energetski učinkovitiji vozni park, a sve to, posebno nova elektrana, značajno će smanjiti ukupnu potrošnju energije, smanjiti troškove te doprinijeti energetskoj stabilnosti i dekarbonizaciji.

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, je jedna od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Očekuje se da će ove godine ostvariti prodaju veću od 13 tisuća tona ekvivalenata cijele ribe.

Uz to je nastavljen i intenzivan investicijski ciklus -  Adris će u trogodišnjem razdoblju u razvoj svojih poslova investirati više od tri milijarde kuna, od čega u zdravu hranu 230 milijuna kuna.

image
Cromaris
23. travanj 2024 22:07