StoryEditorOCM

POMORSKI FAKULTETNatalia, Ivan i Marko plove vodama izvrsnosti: otkrili kako su nam svoje želje i ambicije te kako uspijevaju biti najbolji

Piše Mila Puljiz
30. lipnja 2021. - 07:55

Naši studenti za mjesec lipanj dolaze s Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Dolaze s različitih godina i smjerova, ali im je zajedničko to što su svi ponajbolji studenti na svom fakultetu.

A kako su se odlučili za Pomorski fakultet, koje su im želje i ambicije, kako uspijevaju biti najbolji, donosimo u nastavku. Njihova imena su Natalia Maretić, Ivan Štolfa i Marko Vesanović-Dvornik.

image
Natalia Maretić
Vladimir Dugandžić/Cropix

Natalia je studentica treće godine Pomorskih tehnologija jahta i marina, a za PFST se odlučila, kako kaže, zbog svoje ljubavi prema moru i širokih mogućnosti zapošljavanja nakon završetka školovanja.

- Studirajući moj je interes za pomorstvo rastao i sada sa sigurnošću mogu reći da sam se pronašla u ovoj struci. Princip rada na fakultetu nije usmjeren na suhoparno teorijsko učenje gradiva, već je jako dinamično. Student ima priliku doživjeti iskustvo plovidbe kroz nastavu u simulatoru, terenska nastava se često odvija te profesori su jako pristupačni, predani svom poslu i ustrajni u namjeri da nam prenesu svoje znanje - podijelila je s nama.

Njen kolega Ivan student je druge godine diplomskog studija brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu u Splitu.

- Nakon završene srednje Pomorske škole i položene državne mature dvoumio sam oko upisa na fakultet. Moj prvi izbor bio je nastaviti školovanje za brodostrojara na Pomorskom fakultetu, a drugi strojarstvo na FESB-u u Splitu. Na kraju sam izabrao brodostrojarstvo što se pokazalo kao izvrsna odluka, koju u niti jednom trenutku nisam požalio. Uz teorijska predavanja, u sklopu nekih kolegija bili smo u posjetu Lori, splitskom brodogradilištu, te nekim Jadrolinijinim trajektima gdje smo imali prilike vidjeti razne brodske sustave, strojeve i uređaje - kaže nam Ivan.

Mentalni plan

S njime se slaže i kolega Marko, student druge godine diplomskog studija Pomorskog menadžmenta kojega smo uhvatili usred pisanja diplomskog rada u svojoj rodnoj Slavoniji.

- Odlučio sam upisati ovaj fakultet prvenstveno iz znatiželje, a o Sveučilištu u Splitu sam čuo mnogo pozitivnih stvari. Do prije upisa, nisam nikada razmišljao o ulozi i važnosti brodskog prometa jer sam većinu života proveo dalje od mora - kaže Marko kojega smo također priupitali kako stiže uskladiti sve obaveze na fakultetu s društvenim životom.

- Usklađujem ih relativno jednostavno - napravim si okvirni mentalni plan što svakim danom želim postići i tako uradim. Što ne uspijem obaviti, delegiram za drugu priliku. Ako imate dobru organizaciju, izvedba je najmanji problem. Bitno je ostati hladna uma i fokusirati se prvo na najteže stvari - dodaje, a s njime se slaže i Ivan te nadodaje kako se kontinuiranim radom i praćenjem nastave stekne većina znanja za uspješno polaganje kolokvija ili ispita. Što se tiče sljedećeg koraka i ciljeva u akademskom obrazovanju.

image
Marko Vesanović-Dvornik
Vladimir Dugandžić/Cropix

Za Nataliu je to upis diplomskog studija na Pomorskom menadžmentu.

- Trenutno radim i pišem završni rad, a što se tiče ciljeva usmjerena sam na nekakve kratkoročne ciljeve u smislu odlaska na Erasmus sljedeće akademske godine i na taj način dodatno proširiti znanje iz svog područja i možda se vratiti s nekakvim novim idejama - kaže nam Natalia.

Marko se ne vidi u profesorskim vodama te bi jednoga dana htio raditi u jednoj od vodećih europskih luka dok Ivan već planira odlazak na brod.

- Po završetku studija planiram izvaditi svu potrebnu dokumentaciju (brevete, matrikulu…) te se okušati kao pomorac na nekom brodu u međunarodnoj plovidbi, jer sam se ipak za to školovao devet godina. Smatram da dobar strojar uz teorijsko znanje treba imati i praktične vještine, koje bih trebao steći na brodu. Uz karijeru pomorca, svakako planiram jednog dana upisati poslijediplomski studij, te se zaposliti negdje na kopnu, možda čak i na fakultetu - zaključio je Ivan.

A s obzirom na to da su među najboljim studentima, sugovornika smo upitali kojim se još aktivnostima bave, jesu li uključeni u kakve projekte ili udruge. Marko nam je kazao kako se trenutno ne bavi ničim takvim već si slobodno vrijeme voli ispuniti razbibrigom.

- U slobodno vrijeme vozim bicikl, trčim, čitam knjige, igram videoigre, gledam filmove, izlazim s društvom, pratim motosport, proučavam astronomiju, biologiju i slične štreberske stvari - podijelio je s nama.

Njegov kolega Ivan je dvije godine obnašao ulogu demonstratora iz matematike, čime se na žalost zbog pandemije koronavirusa i online predavanja, više ne bavi.

image
Ivan Štolfa
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Također, nedavno sam sudjelovao na znanstvenom istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji u Poljskoj. Trenutno sudjelujem na projektu Marematics, koji se bavi matematikom u pomorstvu - dodao je.

Natalia je svoje vrijeme, kada ne radi i ne piše završni rad, usmjerila na proširenje znanja njemačkog jezika, a kaže kako je nedavno otkrila čari jedrenja koje je studentima omogućeno u sklopu Akademskog jedriličarskog kluba Universitas.

Šanse za zapošljavanje

I za kraj, zanimalo nas je što bi naši studenti poručili mlađim generacijama.

- Hrvatski pomorci su vrlo poznati u svijetu, kao dobri i pouzdani radnici. Stoga bih svima preporučio da upišu ovaj fakultet, osobito smjer brodostrojarstvo. Studij je vrlo interesantan i može se naučiti puno toga korisnog. Također, nakon završetka studija moguće su razne opcije za zapošljavanje na kopnu i brodu, u Hrvatskoj i inozemstvu - kazao je Ivan a s njime se slaže i kolega Marko.

- Preporučio bi im da pažljivo razmotre pojedine smjerove specijalizacije koje fakultet nudi. Primjerice, smjerovi Pomorska nautika, strojarstvo i elektrotehnika jamče rad na brodu. To zauzvrat zahtijeva iznimnu odgovornost, predanost i stoga nije posao za svakoga. Studijski smjer Tehnologija jahti i marina omogućava rad na brodu, no više je usmjeren na poslove nautičkog turizma. Konačno, Pomorski menadžment otvara vrata u brojne organizacije poput lučkih uprava, brodogradilišta i brokerskih kuća. Svaki studij je jedinstven na svoj način i pruža zanimljiv uvid u raznolikost pomorske industrije. U svakom slučaju kandidatima želim da s fakultetom ili bez, u životu slijede ono što ih zanima i da polako, pažljivo, ali bez straha ostvare svoje ciljeve! - poručio nam je za kraj.

25. travanj 2024 20:55