StoryEditorOCM

brod uskoro ‘na slobodi‘Nazire se kraj spora zbog blokade Sueskog kanala, predstavnik vlasnika i osiguravatelja Ever Givena tvrdi: Postignut je načelni dogovor oko odštete

Piše OM
23. lipnja 2021. - 14:19

Predstavnik vlasnika i osiguravatelja golemog teretnog broda Ever Given koji je u ožujku blokirao Sueski kanal rekao je danas da je postignut načelni dogovor u sporu oko odštete s državnom tvrtkom koja upravlja kanalom, javlja Reuters.

- U tijeku je rad na što skorijem finaliziranju potpisanog sporazuma o nagodbi i potrebnim protokolima za puštanje Ever Givena. Sve će biti obavljeno nakon što se riješe formalnosti - rekao je Faz Peermohamed iz tvrtke Stann Marine.

Brod za prijevoz kontejnera Ever Given trenutno je usidren u jezeru između dva dijela kanala. Tamo je "smješten" otkako je odsukan 29. ožujka. Šest je dana bio "zaglavljen" preko kanala, blokirajući stotine brodova i remeteći globalnu trgovinu.

Uprava Sueskog kanala (SCA) zatražila je u početku 916 milijuna američkih dolara odštete za pokriće troškova za spašavanje, štetu na ugledu i izgubljeni prihod prije nego što je javni zahtjev smanjila na 550 milijuna dolara.

Japanski vlasnici Ever Givena, Shoei Kisen, i osiguravatelji osporavali su zahtjev i zadržavanje broda prema egipatskom nalogu suda.

SCA-ov odvjetnik Khaled Abu Bakr u nedjelju je na sudskom ročištu zbog zadržavanja broda rekao da su vlasnici broda predstavili novu ponudu za odštetu i da pregovori traju. 

Nakon skoro tri mjeseca nazire se kraj "slučaja Ever Given". Nagodba od 550 milijuna dolara očito zadovoljava obje strane.

27. travanj 2024 01:29