StoryEditorOCM

kaznena djelaNeslužbeno doznajemo kako su se branili uhićeni članovi posade ‘Irine VU‘: ‘Kad je stigao poziv vlasnika, krenuli smo‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
28. siječnja 2023. - 10:27

Četvero članova posade jahte "Irina VU" u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji su uhićeni u petak u Splitu bit će, kako neslužbeno doznajemo, u subotu tijekom dana prepraćeni u šibensku policiju gdje će dati iskaz nakon kojeg će biti privedeni na šibensko Općinsko državno odvjetništvo na ispitivanje.

Troje uhićenih su članovi posade koji su plovili jahtom, a četvrti uhićeni je bivši zapovjednik jahte "Irina VU".

Kako doznajemo, tereti ih se za dva kaznena djela. Prvo je kršenje Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja za što je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, a drugo se kazneno djelo za koje će ih policija i ODO teretiti se odnosi na kazneno djelo skidanja ili povrede službenog pečata za što je, po Kaznenom zakonu, propisana kazna do tri godine zatvora.

Tek treba vidjeti da li će ODO Šibenik tražiti od suca istrage određivanje istražnog zatvora, no gledajući laički čini se kako za to zasad nema nema uporišta u niti jednoj zakonskoj osnovi - opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela, posebno teških okolnosti djela te opasnosti od bijega. Ipak, o tome hoće li za ljude koji su samo obavljali svoj posao tražiti istražni zatvor, naposljetku će odlučiti nadležni državni tužitelj.

Neslužbeno doznajemo da su se neki uhićeni članovi posade branili tvrdeći da nikakav službeni pečat nije bio postavljen na jahtu, nikakvu službenu obavijest o blokadi nisu imali niti dobili te da su samo iz medija imali informacije da je jahta navodno blokirana, no da "mediji ionako svašta pišu".

Kad je vlasnik nazvao zapovjednika i rekao mu da isplove, to su i napravili uredno prošavši sve propisane procedure i kontrole kako LUčke kapetanije tako i granične policije i carine.

Podsjetimo, "Irina Vu" je nekoliko dana nakon isplovljavanja završila u Turskoj, a pisalo se da je nakon odlaska luksuzne jahte na njeno mjesto u marini u Betini gdje se nalazila prije "bijega", uplovila druga gotovo ista jahta koja je zauzela njeno mjesto na vezu. Nakon tog otkrića, izdana je međunarodna tjeralica, a istragu je pokrenuo DORH te su se u rasvjetljavanje okolnosti uključili i SOA te druge agencije.

Kako je u petak ujutro izvijestio MUP, u vezi isplovljavanja plovila IRINA VU iz Republike Hrvatske u listopadu 2022. godine, a koje se nalazilo pod međunarodnim mjerama ograničavanja, "policijski službenici su tijekom jutra na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske doveli nekoliko osoba na kriminalističko istraživanje".

Obavljene su pretrage domova i drugim prostorija uhićenih na više mjesta pa i na otoku Hvaru, a istražitelji su izuzeli mobitele i računala uhićenih.

- U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku - izvjestili su u petak ujutro iz policije.

28. ožujak 2023 14:50