StoryEditorOCM

MODRA MAGISTRALANesreća u Splitskim vratima: u sudaru jedrilice i motorne brodice za prijevoz putnika ozlijeđene tri osobe, neslužbeno se doznaje da se radi o državljanima SAD-a

Piše Merien Ilić
1. srpnja 2022. - 17:12

NOVIJE

U sudaru jedrilice i motorne brodice koji se oko podneva dogodio dvije i pol milje  južno od Splitskih vrata ozlijeđene su tri osobe, doznaje se od lučkog kapetana Željka Kuštere.

Splitski lučki kapetan Kuštera je rekao da su dobili informaciju kako je riječ o dvoje ozlijeđenih na jedrilici, ali je potom još jedna osoba zatražila pomoć. Brodom su prvo prevezeni u Milnu gdje su pregledani, a potom uz pratnju liječnice u splitski KBC. 

Zasad nije poznato kako je došlo do sudara. Oba plovila su imala hrvatsku zastavu. Neslužbeno se doznaje da su ozlijeđeni američki državljani; otac i dvoje djece, dok je majka prošla bez ozljeda. 

Inspektori sigurnosti plovidbe su na mjestu sudara obavili procjenu, utvrđeno je da nema onečišćenja mora.

RANIJE

Na južnom prilazu Splitskim vratima, morskom prolazu između Brača i Šolte, danas oko podne dogodio se sudar jedrilice i motorne brodice za prijevoz putnika, u kojem su četiri osobe ozlijeđene.

Oba plovila su pod hrvatskom zastavom. Prema riječima Željka Kuštere, lučkog kapetana iz Splita, sudar se, iz još neutvrđenih okolnosti, dogodio oko dvije i pol milje južno od Splitskih vrata, gdje je inače intenzivan morski promet.

- Javili su nam da je riječ o dvije ozlijeđene osobe, no kada je brod Lučke kapetanije stigao na lice mjesta, ukrcao je četiri ozlijeđene osobe, sve s jedrilice, koje je prevezao u Milnu, gdje ih je u 13 sati dočekala hitna pomoć.

Liječnica iz Milne je, uvidom u ozlijede, zatražila da se putnici dodatno pregledaju u Kliničkom bolničkom centru Split, te su tamo i odvezeni brodom u njezinoj pratnji - kazao nam je kapetan Kuštera.

Na mjesto sudara stigli su i inspektori sigurnosti plovidbe, a srećom nema onečišćenja mora. Svakako, provest će se inspekcija kako to obično i biva kada su u pitanju pomorske nesreće.

Ako se eventualno utvrde teže ozlijede kod putnika, u slučaj će se uključiti i Općinsko državno odvjetništvo.

- Vrlo je gust promet na moru. Provodimo nadzor, ali toliko je plovila u pogonu - naglasio je lučki kapetan.

Splitska Postaja Pomorske policije izvjestila je kako je samo u sedam dana sankcionirala ukupno 21 prekršaj iz različitih zakona vezanih uz sigurnost plovidbe.

17. travanj 2024 17:21