StoryEditorOCM

alarmantni podaciNikad gora godina: više od stotinu brodova s članovima posade napušteno od strane vlasnika!

Piše OM
2. siječnja 2023. - 18:19

U 2021. godini zabilježen je alarmantan porast u broju slučajeva napuštanja brodova i posade od strane vlasnika, što je pripisano pandemiji. No, negativni trend nastavio se i tijekom 2022., koja je na kraju bila najgora godina u povijesti, prenosi pomorac.hr.

Nove smjernice kojima se nastoji stati na kraj rastućem broju slučajeva napuštanja posade su slabe, neprovedive i ‘parodija međunarodnih standarda rada u pomorstvu‘, tvrde iz nevladine organizacije Human Rights at Sea.

Podsjetimo, prema Konvenciji o radu pomoraca, pomorac se smatra napuštenim ako brodovlasnik ne pokrije troškove repatrijacije, ostavi pomorca bez potrebnog uzdržavanja i potpore ili “je na drugi način jednostrano prekinuo svoje veze sa pomorcem uključujući neisplatu ugovorne plaće tijekom razdoblja od najmanje dva mjeseca”.

Prema zajedničkoj bazi podataka Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i Međunarodne organizacije rada (ILO), od 2004. godine zabilježeno je 713 slučajeva napuštanja, čime je zahvaćen ukupno 9.971 pomorac. Od ukupnog broja slučajeva, 305 slučajeva je riješeno, 151 slučaj je osporen, a 50 je neaktivno. U bazi se nalazi još 207 neriješenih slučajeva, piše Lloyd‘s List

Ove godine napušteno je ukupno 1.555 pomoraca i 113 brodova, što je najveći broj slučajeva ikad zabilježen.

Nove smjernice dogovorene na prvom sastanku nove Tripartitne radne skupine stavljaju veću odgovornost na države te nude jasne upute o tome što države trebaju poduzeti ako brodovlasnik ne ispuni svoje obveze, uključujući organiziranje i plaćanje repatrijacije posade. Također, došlo je do izmjena u kojim okolnostima će se pomorci smatrati napuštenima ukoliko im nisu isplaćene plaće ili nisu poštovana prava, poput prava na pristup medicinskoj skrbi. Države, brodovlasnici i razne organizacije pomoraca pozvane su da usuglase odgovornosti, obveze i uloge koje će različiti dionici imati u standardnom postupku.

Barem jednom godišnje trebalo bi provjeriti financijski status brodara, ali i provjeriti  imaju li agencije za zapošljavanje pomoraca sistem kojim će se zaštititi pomorci koje zapošljavaju.

26. travanj 2024 00:39