StoryEditorOCM

POSJETNisu tako golemi kao nedavni nosač aviona, ali su isto pažnju Splićana zaokupili američki razarač i španjolska fregata koji su uplovili u Split

Piše Split SD
1. prosinca 2022. - 09:24

Kako su nam priopćili iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u posjet Splitu stigli su američki razarač i španjolska fregata koji će u našoj luci boraviti do 2. prosinca.

image
Hrvatska Vojska/

Razarač Ratne mornarice SAD-a USS "Forrest Sherman" i fregata španjolske Kraljevske mornarice ESPS "Cristobal Colon" uplovili su u utorak splitsku gradsku luku, u prijateljski posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici.

image
Hrvatska Vojska

Američki Razarač je klase "Arleigh Burke", zapovjedni je brod Stalne NATO skupine brodova Standing NATO Maritime Group 2. Duljine je 155,30 metara, širok 20 metara, gaza 9,4 metara i deplasmana 9,2 tona. Brzina koju postiže je 30 čvorova. Posada broda broji 380 članova.

image
Hrvatska Vojska

Španjolska fregata je pak klase "Álvaro de Bazán", u službi je španjolske Kraljevske mornarice od 2012. godine. Duljina broda je 146,7 metara, širine 18,6 metra, gaza 7,8 metara i deplasmana 5,8 tona. Postiže brzinu od 28 čvorova i na sebi nosi posadu koja broji 192 člana.

image
Hrvatska Vojska

Skupine NATO brodova integrirane su višenacionalne pomorske snage čija je uloga stalna potpora Savezu u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Uz američki razarač i španjolsku fregatu, u sastavu SNMG2 još su tri broda. Zapovjednik skupine je komodor Scott Sciretta.

24. travanj 2024 06:49