StoryEditorOCM

ove nedjelje‘Njima more, nama zidovi‘: najavljen prosvjed u Umagu zbog šetnice duge 45 kilometara

Piše M. I.
11. svibnja 2023. - 08:19

Građanska inicijativa Umaga i Savudrije poziva na prosvjed "Njima more, nama zidovi" u nedjelju 14. svibnja u 16 sati u uvali "Crveni Vrh", pokraj Umaga.

- U Savudriji, odnosno Umagu, trenutno se gradi šetnica Lungomare uz more duljine 45 kilometara. Tim zahvatom zauvijek se devastira pomorsko dobro s ogromnim količinama betona. Tri su glavna razloga zbog kojih se prosvjeduje: studija utjecaja na okoliš nije napravljena, građane smetaju dogovori lokalne samouprave i stranih investitora bez mogućnosti pristupa javnosti važnim informacijama, a zabranjen je pristup dijelu plaže oko Kempinskog hotela za građane zbog postavljenih zaštitara.

Iako plaže u Republici Hrvatskoj spadaju u opće dobro i samim tim moraju biti dostupne svima.

Prosvjedom se želi obavijestiti i upozoriti javnost o sve većem problemu devastacije obale i nelegalnog uzurpiranja pomorskog dobra u Savudriji pokraj Umaga. Ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Zato dođite i pridružite se u ovom prosvjedu i borbi protiv devastacije i privatizacije hrvatskih plaža i obale! Okupljanje počinje u 15 sati - poručuju organizatori.

Prema ranijim objavama Grada Umaga, cjelokupna trase Umaška šetnica će biti "jedinstvena s duljinom većom od 40 km i najdulja šetnica na Jadranu, čime će osim atraktivnosti i motiva dolaska u naš grad imati i višeznačajni utjecaj na razvoj turizma, poduzetništva, sportskih aktivnosti i rekreacije građana".

prema planu, umaška promenada u konačnici, do 2030. godine, protezala bi se od kampa „Park Umag“ pa do Crvenog Vrha, a kasnije i do susjednog Pirana.

18. travanj 2024 15:42