StoryEditorOCM

za sve generacijeNoć albatrosa ove subote u Komiži: Očuvajmo morske ptice na Jadranu

Piše M.Ilić
29. rujna 2022. - 13:24

Ako se ove subote zateknete u Komiži, svratite do Ribarskog muzeja (Komuna) na Noć albatrosa i naučite nešto o našim ugroženim albatrosima i sredozemnom galebu.

Naime, od 19 do 22 sata u Komuni moći ćete doznati zanimljive informacije o morskim pticama, ali i o morskom otpadu, kroz mnoštvo interaktivnih i edukativnih igara za najmlađe i dvije izložbe u sklopu udruge Sunce LIFE Artina projekta "Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu", uz partnerstvo udruge BIOM, Javne ustanove Park prirode ˝Lastovsko otočje˝ i BirdLife Malta.

Projekt LIFE Artina je osmišljen kako bi se doprinijelo rješavanju glavnih problema u očuvanju triju morskih vrsta ptica u središnjem dijelu Jadrana: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea), te gregula (Puffinus yelkouan). Svrha je detektirati nova morska područja očuvanja značajna za ptice koja su prepoznata kao ključna područja, ne samo za gniježđenje nego i za hranjenje i migraciju. Stoga će posjetitelji moći saznati više o metodama istraživanja, terenskom radu, saznati što je to monitoring otpada i zašto je otpad jedna od najvećih prijetnji morskim pticama, te koje su još ugroze za morske ptice.

25. travanj 2024 16:39