StoryEditorOCM

mještani negodujuNorvežani dobili nove koncesije: Velebitski kanal postaje veliko uzgajalište kalifornijskih pastrvi?

Piše OM
6. siječnja 2023. - 08:41
Hrvatska je jedina zemlja na Sredozemnom moru u kojoj se kalifornijske pastrve uzgajaju u moruLuka Gerlanc/Cropix, Wikipedia

Nakon što mu je Vlada 2019. godine u Velebitskom kanalu dodijelila koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj kalifornijskih pastrvi na dvije lokacije, norveški investitor kojeg zastupa Miodrag Lacić, poduzetnik čijih je nekoliko firmi, uključujući zadarsku tvornicu Adrija, završilo u stečaju, sada planira postaviti ribogojilišta na dodatnih pet lokacija duž tog istog kanala, piše faktograf.hr.

Tvrtka Adriatic Farming d.o.o (ranije Nordic Fish d.o.o) trenutno ima koncesiju nad uzgajalištem u uvali Porat u Lukovom Šugarju i u Jablancu, a nedavno joj je dodijeljena koncesija za postavljanje uzgajališta u uvali Žrnovnica u gradu Novi Vinodolski. Uz to, norveški investitor planira postaviti četiri dodatna uzgajališta kalifornijskih pastrvi na četiri lokacije udaljene 300 metara od obale koje spadaju pod Općinu Karlobag i Grad Senj. Zahvat je to o čijoj studiji utjecaja na okoliš trenutno odlučuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Lokalna zajednica strahuje da će navedeni projekt, ukoliko se ostvari u svom punom obujmu od ukupno sedam uzgajališta od Lukovog Šugarja do Novog Vinodolskog (zasad radi samo ono u Lukovom Šugarju), drastično promijeniti krajobraz Velebitskog kanala i negativno utjecati na okoliš.

Naime, studija utjecaja na okoliš zahvata za nova uzgajališta koja je trenutno u postupku procjene, a koju potpisuje Institut Ruđer Bošković (IRB) i plaća investitor, sadrži više činjenično netočnih informacija, poput one da se zahvat ne nalazi na manje osjetljivom području, za što su nam iz Hrvatskih voda potvrdili da je netočno.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Osim toga, povijest uzgoja kalifornijskih pastrvi u Velebitskom kanalu bilježi više okolišnih devastacija i bježanja ribe iz kaveza, najvećim dijelom zbog toga što se nije koristila pravilna tehnologija.

Uz to, koncesijski ugovor kojim se norveškim investitorima dopušta uzgoj od 1000 tona u Jablancu nije usklađen s odredbama Prostornog plana Grada Senja, zbog čega još nije ni počeo uzgoj na toj lokaciji.

Na lokaciji na kojoj se koncesija koristi, onoj u Lukovom Šugarju, inspekcijskim nalazima utvrđene su neusklađenosti sa Zakonom o akvakulturi, zbog čega je koncesionaru izdan prekršajni nalog.

Inače, Hrvatska je jedina zemlja na Sredozemnom moru u kojoj se kalifornijske pastrve uzgajaju u moru.

Ideja je to koju je 80-ih godina, sve do rata, razvijao Institut Ruđer Bošković, da bi je početkom 2000-ih preuzeli privatni investitori koji već dva desetljeća od Velebitskog kanala planiraju napraviti jedno veliko ribogojilište, piše Faktograf.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

18. travanj 2024 04:07