StoryEditorOCM

ARKTIČKI KRUGNorvežani, Nijemci i Britanci ulažu milijardu i pol dolara u plinsko polje na dubini od 1300 metara

Piše Hina
22. studenog 2022. - 22:33

Norveški proizvođač nafte i plina Equinor i partnerske tvrtke objavili su u utorak da će uložiti 14,8 milijardi norveških kruna (1,44 milijardi dolara) u razvoj plinskog polja Irpa u Norveškom moru.

Cilj projekta u norveškom podmorju jest proizvodnja oko 20 milijardi prostornih metara prirodnog plina za izvoz u Europu preko platforme Aasta Hansteen koja se nalazi na oko 80 kilometara istočno od plinskog polja Irpa, pokazao je razvojni plan partnerstva.

Na dubini od oko 1.300 metara, Irpa, nekadašnji Asterix, spada među najdublja nalazišta u Norveškom moru i četvrto je norveško naftno polje sjeverno od polarnice.

"Razvoj Irpe koristit će raspoloživi kapacitet za preradu na platformi Hansteen kako se proizvodnja postupno bude smanjivala i istodobno će pridonijeti produljenju vijeka trajanja polja Hansteen", priopćilo je norveško ministarstvo energetike.

Očekuje se da će proizvodnja započeti u zadnjem kvartalu 2026. godine i trajati do 2039. godine, pokazao je plan razvoja.

Trenutno nije jasno koliko će se plina dnevno crpiti na vrhuncu proizvodnje.

Equinor je operater Irpe, s 51 posto udjela u koncesiji.

Državni holding Petoro ima udio od 20 posto, njemački naftno-plinski koncern Wintershall Dea 19 posto, a britanski energetski div Shell 10 posto.

19. travanj 2024 09:19