StoryEditorOCM

UVALA STARI TROGIRNova devastacija vrijednog nalazišta amfora: ‘Morsko dno se sustavno pljačka i uništava‘

Piše OM
12. prosinca 2022. - 15:00

Kako piše portal Gorgonija.com,  u uvali Stari Trogir na području općine Marina stručnjaci Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda posvjedočili su o još jednoj brutalnoj devastaciji morskog dna.

Naime, riječ je o nalazištu Loranum, zaštićenenom spomeniku kulture, iz kojeg je proteklih godina nestao veći broj vrijednih predmeta: ostataka antičke keramike i amfora.

Da se nalazišta i dalje devastiraju potvrđuju usporedne fotografije lokaliteta snimljenog 2009. i 2021. godine, a na kojima je očito da se broj amfora na morskome dnu "misteriozno" i brzo smanjuje. 

– Najbrojniji su ulomci antičke keramike što i ne čudi, obzirom na mjesto pronalaska. Od njih su, pak, najbrojniji ulomci amfora kao najčešćeg nalaza u našemu podmorju. Nisu pronađeni ostaci zidova ili tragovi njihovih temeljnih stopa koji bi ukazivali na vezu s arhitekturom vidljivom na kopnu. Osim nalazišta u uvali Stari Trogir, pregledano je nekoliko prijavljenih lokacija, kao i otprije poznata nalazišta. Na svim poznatim nalazištima vidljivi su tragovi novih devastacija, što znači da se ona i dalje sustavno pljačkaju i uništavaju – kazao je za Gorgoniju.com Pavle Dugonjić, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Cijeli razgovor s Pavlom Dugonjićem možete pročitati OVDJE.

26. travanj 2024 12:33