StoryEditorOCM

POTPISAN UGOVORNova luka u Ublima za 7,8 milijuna eura ključni je preduvjet za preporod Lastova

Piše Bruno Lucić/PROMO
9. svibnja 2023. - 10:14

U luci Ubli održana je početna konferencija projekta “Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet Ubli, otok Lastovo”.

U sklopu konferencije potpisan je ugovor za početak rekonstrukcije, a Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, uvodno je više rekao o projektu.

– Ovo je najveći ugovor u povijesti, od osnutka naše Lučke uprave. Vrijednost je projekta osam milijuna eura. Ustvrdili smo da je postojeće trajektno pristanište neadekvatno, u međuvremenu se pojačao kako trajektni, tako i katamaranski promet jer sad imamo jedan trajekt i dva katamarana. Jedan ide prema sjedištu županije – Dubrovniku, drugi prema Splitu...

Slijede Perna i Prigradica

Bolja je povezanost i stvorili su se uvjeti za dogradnju i rekonstrukciju luke. Odlučili smo se produžiti postojeću rivu za 46 metara i produžiti još 110 metara operativne obale kako bi se osiguralo pristajanje većeg broja plovila, samim time veći broj linija, a što je prvenstveno važno za stanovnike najudaljenijega županijskog otoka.

Kao ravnatelj sam ponosan da je ovo naš prvi takav projekt, ali ne i zadnji jer su pred nama još dva – to je nova luka Perna, kao i Prigradica na otoku Korčuli, gdje bi se dogradnjom luke stvorili uvjeti za cjelogodišnji katamaranski promet – izjavio je Banovac o projektu čiji je rok za završetak radova 24 mjeseca.

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade Oleg Butković nije krio oduševljenje što je prvi put došao na Lastovo.

– U razgovoru sa županom i njegovim zamjenikom izrazio sam želju da dođem ovdje jer znam koliko znači ovaj projekt ovdje vama na Lastovu, na ovom prekrasnom, netaknutom otoku, ovo je raj na zemlji! Drago mi je da je Vlada prije dvije godine donijela odluku kojom je omogućena uspostava izravne brzobrodske linije, čime smo Lastovo povezali s Dubrovnikom.

Nikad dosta linija, nikad dosta bolje prometne povezanosti, tako da će i ovim današnjim projektom, koji je preduvjet za bolje otočno povezivanje, život i uvjeti života ljudi koji žive na Lastovu i onih koji dolaze uživati u ljepotama ovog otoka biti puno bolji i svrsishodniji.

Vodeća u Hrvatskoj

Nastavlja se naša suradnja s Dubrovačko-neretvanskom županijom, koja je vodeća u Hrvatskoj u pripremi i realizaciji projekata u lučkoj infrastrukturi – naveo je Butković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima koji su sudjelovali u projektu, a koji, prema njegovim riječima, nije važan samo za Lastovo, nego i za cijelu županiju.

– Ovo je jedan od projekata, možemo reći preporoda u povezivanju naših otoka u našoj županiji, pa i u cijeloj Hrvatskoj. Imamo veliki broj vrlo važnih projekata koji su realizirani ili se realiziraju ili su neposredno pred realizacijom.

image

Pogled na glavnu lastovsku luku u Ublima koja je sve bolje povezana s Dubrovnikom, Splitom i Velom Lukom

Bozo Radic/Cropix

Ukupna je vrijednost tih projekata veća od 100 milijuna eura. To je golema investicija, dijelom iz europskih, dijelom iz proračunskih sredstava, ali sve se to ostvaruje zahvaljujući razumijevanju naše Vlade i našeg Ministarstva, njihovu razumijevanju potreba naših otoka i potrebe ujednačavanja kvalitete i života i gospodarstva na otocima kao što je na samom kopnu – rekao je Dobroslavić.

Predstavnik izvođača radova Nikša Musulin kazao je da će projekt biti zahtjevan. Tako će, da bi se izveli radovi, biti potrebno iskopati 8500 kubika materijala na dubinama i do 19 metara, dijelom na čvrstoj stijeni, te dopremiti i ugraditi oko 22 tisuće kubika kamenih materijala, proizvesti, transportirati i ugraditi 200 komada betonskih blokova, pojedinačne težine od 52 do 75 tona.

Načelnica općine Lastovo Anita Jančić Lešić naglasila je kako Lastovcima itekako znači bolja pomorska povezanost jer će ona utjecati i na razvoj gospodarskih djelatnosti, a time će se omogućiti i zadržavanje stanovnika. •

Ukupna vrijednost projekta:

7.862.601,32 EUR (59.240.769,61 HRK)

EU sufinanciranje provedbe projekta:

6.662.918,63 EUR (50.201.760,42 HRK)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

image

Logo EU

Logo Eu/
image
Logo Projekta/

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije

30. travanj 2024 13:39