StoryEditorOCM

EUROPSKA KOMISIJAObjavljen dugoočekivani plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave

Piše M. I.
21. veljače 2023. - 14:00

Europska komisija je objavila dugoočekivani Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave, prenosi Biom.

Akcijski plan, koji je prvotno trebao biti objavljen 2021. ali je odgođen zbog pritiska ribolovnog lobija, bit će povijesna prilika za preobrazbu europskog ribarstva kako bi se osigurala održiva budućnost za prirodu i ljude. Iako je Akcijski plan dio Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030., u trenutačnom obliku ne štiti prirodu i ne  utječe na obnovu ekosustava.

Dobar primjer je pitanje slučajnog ulova vrsta kao što su morske ptice u ribolovne alate. Svake godine tisuće dupina, morskih kornjača i morskih ptica u Europi umiru kao slučajni ulov. Međutim, iako su rješenja za izbjegavanje slučajnog ulova uglavnom dostupna, europske zemlje u velikoj mjeri nisu ispunile svoje obveze da se pozabave ovim problemom, a Europska komisija do danas nije poduzela pravne radnje za rješavanje ovog važnog problema, upozoravaju iz Bioma. 

Države članice imaju rok do ožujka 2024. za izradu nacionalnih planova za provedbu Akcijskog plana EU-a. Kako ovo ne bi postao još jedan plan koji će završiti u ladici, države članice tražimo da se obvežu na brzu i učinkovitu provedbu, a Komisiju da objavi javnu, znanstveno utemeljenu procjenu nacionalnih planova te od država članica zahtijeva da riješe sve utvrđene slabosti i da pomno prate i  pravovremeno provode nacionalne planove.

Nema razloga da Komisija  i dalje odlaže poduzimanje  pravnih mjera protiv država članica koje već krše zakon i odmah ne iskoristi sve ovlasti koje su joj na raspolaganju za provedbu postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša. To je ključno za ispunjavanje međunarodnih obveza u vezi s bioraznolikošću i klimom.

- Ovaj novi Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske ekosustave, ocrtava viziju  ali i potrebne radnje kojim Europska komisija nastoji povezati politike EU-a o morskom okolišu s politikom ribarstva. Potiču se zemlje članice na usvajanje nacionalnih mjera i akcijskih planova kako bi se zaštitili i obnovili morski ekosustavi i potaknulo održivo ribarstvo.

Ovaj Plan daje priliku za bolju suradnju između sektora ribarstva i sektora zaštite prirode te pozivamo nadležna ministarstva da pokažu veću ambiciju i zajedničku odgovornost za očuvanje mora ali i jasnu političku predanost svih dionika i institucija za učinkovitu provedbu zakonodavstva iz sektora ribarstva i sektora zaštite prirode - kaže Hrvoje Čeprnja, stručni suradnik za ribarstvo iz udruge Biom.

image
Jure Mišković/HANZA MEDIA
21. rujan 2023 12:00