StoryEditor

Sveučilište u ZadruObjavljena knjiga profesora Mate Parice o potopljenim arheološkim lokalitetima na prostoru Dalmacije i Kvarnera

Piše OM
25. srpnja 2021. - 10:04
Arheološko istraživanje u Kaštel SućurcuBožidar Vukičević/Cropix

U izdanju Sveučilišta u Zadru objavljena je nova knjiga sveučilišnog profesora Mate Parice “Prapovijesne maritimne konstrukcije na prostoru Dalmacije i Kvarnera = Prehistoric maritime structures in Dalmatia and Kvarner”, javlja Glas otoka.

Parica u monografiji iznosi podatke o 20 novih, u potpunosti nepoznatih prapovijesnih potopljenih arheoloških lokaliteta na priobalnom prostoru Dalmacije i Kvarnera.

Raspravlja se o elementima prapovijesnih struktura nastalih u razdoblju od otprilike 6.000 godina prije Krista, pa sve do vremena rimske uprave na spomenutom prostoru.

Najvažnije nove spoznaje odnose se na otkrivanje novih dokaza nastanka i načina plovidbe pomorskih elita na Jadranu, zatim, uz pomoć novootkrivenih lokaliteta i radiokarbonskih analiza rekonstruira se podizanje razine Jadranskog mora u holocenu, te naposljetku, rekonstruira se širenje Liburnske zajednice od 1400. godine prije Krista, pa sve do kraja prapovijesti.

Knjigu možete kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadeli, po cijeni od 250 kn, objavilo je Sveučilište u Zadru.

27. rujan 2021 15:42