StoryEditorOCM

podvizi za divljenjeObjavljeni dobitnici Plave vrpce: naši heroji na valovima

Piše M.Ilić
29. studenog 2022. - 10:00

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2022. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Branislav Danevski (64) iz Pule, koji je 7. svibnja 2022. spasio dvije žene iz prevrnute pulske jedrilice Canarino Furiosso, 17 milja od Pule, objavljeno je na konferenciji za novinare u uredu Sindikata pomoraca Hrvatske u Rijeci.

U pojedinačnoj konkurenciji za Plavu vrpcu Vjesnika 2022. nominiran je bio i ronilac Mario Orlandini s Mljeta, koji je 10. srpnja ove godine kod otočića Glavat po valovima i vjetru jačine 30 čvorova spasio devetero stranih turista s prevrnute izletničke brodice Kača, među kojima i 6-godišnjeg dječaka. Na žalost, Orlandini nije mogao pomoći i voditelju spomenute brodice, koji se utopio.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2022. pripala je posadi grčkog LNG tankera Gaslong Glasgow pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića (43) za spašavanje 17 kubanskih migranata u Jukatanskom prolazu, 36 milja od Kube, 20.studenoga 2021. 

Osim zapovjednika, na Gaslong Glasgowu su bila još trojica hrvatskih pomoraca: drugi časnik palube Miško Žugić iz Dubrovnika, četvrti časnik stroja Martin Kamber iz Splita i električar Dario Host iz Rijeke.

image

Na fotografiji: Plaketa Plava vrpca

Vojko Bašić/Cropix

U momčadskoj konkurenciji za Plavu vrpcu Vjesnika 2022. nominirani su bili i:

1. Posada grčkog tankera Mitera Marigo pod zapovjedništvom riječkog kapetana Borisa Grubišića je 14. studenoga 2021. na poziv MRCC Almerija pronašla i spasila 24 marokanska migranta kod područja Cabo de Gata u Španjolskoj.

2. Ribar iz Klenovice Denis Cvitković i kapetan Lučke ispostave Novi Vinodolski Želimir Zoričić spasili su u Velebitskom kanalu 23. prosinca 2021. po olujnoj buri dvočlanu posadu s potonule 10-metarske drvene ribarske brodice koju je dan ranije u Crikvenici kupio jedan ribar iz Stona na Pelješcu.

3. Posada broda za rasuti teret Split, iz flote Jadroplova, pod zapovjedništvom Željka Sušića iz Banjola na Rabu spasila je u noćnoj potrazi zapovjednika talijanskog tegljača Franco P., koji je potonuo 18.svibnja ove godine u južnom Jadranu. Kapetan Sušić je rukovodio potragom za šestoricom nestalih članova posade tog tegljača u kojoj je sudjelovalo sedam brodova, a sve su koordinirali MRCC Rijeka i Roma.

4. Posada Jadrolinijinog trajekta Lošinj pod zapovjedništvom riječkog kapetana Branka Miščaka spasila je dvojicu njemačkih jedriličara, kojima se po olujnoj buri prevrnula jedrilica kod Stare Baške. Dvojica brodolomaca spas su pronašla na koritu prevrnute jedrilice. 

5. Posada trajekta Tin Ujević pod zapovjedništvom splitskog kapetana Denisa Duvnjaka spasila je život jednom Bračaninu, koji je doživio srčani udar u garaži ove ploveće grdosije iz flote Jadrolinije. Odmah su krenuli s postupkom oživljavanja pritiskanjem prsnog koša. Nisu dozvolili da im se "čovik ugasi" te su ga nekoliko puta "vraćali odozgo".

6. Mornari u ACI marini Vrboska na Hvaru Dinko Damjanić i Mihovil Šešejković spasili su za nevremena sa službenim "gumenjakom" tročlanu posadu brodice kojoj je otkazao motor.

image

Ilustracija

Božidar Vukičević/Cropix

7. Trojica Makarana Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak spasili su po olujnoj buri ispred Makarske s gliserom od 7,5 metara dvije strane tinejdžerice, u dobi od 14 i 15 godina, koje su 16. travnja ove godine isplovile na more na dasci za veslanje.

8. Posada tankera Dakota Strenght, brodara Atlas Maritime, pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Joška Skoblara spasila je dvojicu kubanskih brodolomaca 100 milja od poluotoka Jukatan, 21.studenoga 2021. 

9. Mladi riječki par Ivana Kocijan i Josip Knežević spasili su u riječkoj luci 37-godišnjeg davljenika kojega su sekunde dijelile od smrti.

10. Posada njemačkog broda za rasuti teret Rostrum pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Maria Rončevića zaslužna je za spašavanje 36 kubanskih migranata, u noći na 29. srpnja ove godine, 30 milja od Havane. 

Dodjela Plave vrpce Vjesnika bit će 1. prosinca u Dubrovniku.

19. travanj 2024 22:22