StoryEditor

humanitarni brodOcean Viking traži sigurnu sredozemnu luku radi iskrcaja 296 migranata spašenih na moru, neki od njih pretrpjeli su nasilje

27. svibnja 2022. - 21:21

Nevladina organizacija SOS Mediterranee, na čijem je humanitarnom brodu Ocean Vikingu 296 migranata spašenih na moru, uputio je u petak poziv nadležnim pomorskim vlastima u kojemu traži sigurnu luku u kojoj bi ih mogao iskrcati jer je nekima potrebna žurna liječnička pomoć.

Od 19. svibnja spasilački brod koji je unajmila nevladina organizacija SOS Mediterranee u partnerstvu s Međunarodnom federacijom društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca provela je četiri spasilačke operacije na moru blizu Libije i Malte u kojima je spasila 296 migranata.

Među njima je 49 maloletnjika, među kojima tromjesečno dijete te šest trudnica, navodi SOS Mediterranee u priopćenju.

"Ocean Viking je osam zahtjeva za dodjelu sigurne luke radi iskrcaja spašenih uputio nadležnim pomorskim vlastima (libijskim, malteškim i talijanskim), nakon prvih dviju spasilačkih akcija provedenih 19. svibnja", dodala je za AFP glasnogovornica te europske organizacije za potragu i spašavanje na otvorenom moru sa sjedištem u Marseilleu.

Unatoč ovim zahtjevima, "nikakvo rješenje nije pronađeno za 296 žena, muškaraca i djece koji su trenutačno na Ocean Vikingu koji im je tek privremeno sklonište", dodaje nevladina organizacija.

Na videosnimci načinjenoj s broda liječnica kaže da neki migranti imaju tragove nasilja koje su pretrpjeli tijekom boravka u Libiji, drugi su pak ozlijeđeni tijekom putovanja na moru ili pate od kroničnih bolesti, zbog čega im je potrebna liječnička pomoć na kopnu.

Kroz Libiju svake godine prođu desetci tisuća migranata koji se žele domoći Europe preko talijanske obale udaljene tek nekih 300 km.

Srednji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ta UN-ova agencija procjenjuje da je u 2021. na njoj smrtno stradalo i nestalo najmanje 1.553 ljudi.

Od veljače 2016. SOS Mediterranee je s brodovima Aquariusom, a zatim i s Ocean Vikingom spasio 35.630 žena, muškaraca i djece.

18. kolovoz 2022 21:19