StoryEditor

čudna pravilaRazočarani pomorac: Odrađujem drugu samoizolaciju, iako sam došao s negativnim PCR testom. Zašto su neke zemlje jednakije od drugih?

Piše Matea Roglić
22. veljače 2021. - 09:25
 Ilustracija/AFP

Nezadovoljni pomorac, čiji je puni identitet poznat redakciji, razočaran je, kako kaže, alanfordovskim sustavom određivanja samoizolacije te činjenicom da se zakoni o propisu samoizolacije razlikuju od države do države i time se komplicira ukrcaj i iskrcaj posade.

– Ja odrađujem drugu samoizolaciju, iako sam došao s negativnim PCR testom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Znam da svatko tko dođe iz UK, Brazila ili Južnoafričke Republike mora u samoizolaciju, no kad sam izrazio svoje negodovanje policajcu u Zagrebu zbog dvostruke izolacije, čovjek mi je rekao da me skroz razumije i kazao je da je MUP bio protiv spomenute mjere, ali Stožer civilne zaštite rekao je "ne" i tako je potkopao naš doprinos u svijetu – kazao je potreseni pomorac i naglasio kako Stožer odlučuje o sudbinama pomoraca bez znanja da su oni jedni od najzaštićenijih skupina s obzirom na to da nemaju kontakta s vanjskim svijetom, nego jedino jedni s drugima.

– Kao što sam rekao, Stožer je odlučio o našim sudbinama, a ni ne znaju da smo sigurno najzaštićeniji dio populacije jer dane provodimo na brodu radeći, a naš kontakt s vanjskim svijetom je jedino tzv. tranzit preko aerodroma u UK za dolazak kući – i tada radimo test na koronavirus.

Još jedan primjer apsurda jest da pomorci iz, primjerice, Poljske ne moraju raditi PCR test i ne moraju u samoizolaciju nakon iskrcaja. Zašto su neke zemlje jednakije od drugih?

– Nadam se da će se Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) više potruditi oko ove nebuloze da nas se zatvara ka životinje, a ionako smo zatvoreni na našim brodovima tijekom cijelog ugovora – kazao je ljutiti pomorac i naglasio kako je i dolazak do cjepiva bitka s vjetrenjačama.

Kontaktirali smo Nevena Melvana, glavnog tajnika SPH-a, o ovoj problematici i čuli njegovu stranu priče.

– Prije neki dan smo i sami doživjeli apsurdnu situaciju. Pomorci su se vratili u zemlju iz Grčke te je jednom od njih određena samoizolacija, a dobro se zna da za dolazak iz zemalja Europske unije samoizolacija nije potrebna. U samoizolaciju u pravilu pomorci moraju ići ako dolaze iz visokorizičnih država, kao što su Brazil, UK i slično. Znači, ispada da odluka hoće li osoba ići u izolaciju ne ovisi o državama, nego o "tetama" na šalteru, što je apsurdno i nelogično i upravo radimo na rješenju spomenutog problema – zaključio je Melvan.

24. lipanj 2021 04:19