StoryEditorOCM

Melges 24Održana fešta jedara podno Sustipana: čak 16 posada jedrilo je u Splitu. Prva je bila posada Ivana Kljakovića Gašpića

Piše M.I.
3. listopada 2022. - 10:02

U organizaciji JK Labud tijekom proteklog vikenda održana je regata "Melges 24 Croatian Sailing Series".

Šesta regata iz ove serije opet je bila rekordna po broju posada, čak 16 njih i preko 70 jedriličara jedrilo je podno Sustipana od 30. rujna do 2. listopada.

Poredak je slijedeći: prva je posada labudaša Ivana Kljakovića Gašpića (Marin Golem, Filip Miroić, Šime Markić i Mia Kljaković Gaspić) s brodom Universitas Nova.

Druga je ekipa Luke Šangulina (Lucijan Jakovljev, Tomislav Bašić i Duje Fržop), s brodom Panjić iz JK Briva, a treća ona Ante Botice (Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Max Čarija) s brodom Mataran 24 iz JK Trogir.

Na regatnom polju ispred Splita Melgesi su odradili puni program od šest jedrenja, a zbog starta Mrduje regata se jedrila u petak, pa potom u nedjelju. Povratak Filipa Jurišića u klasu nakon odrađenih priprema u Laseru dodatno je pojačao konkurenciju, a zbog bolesti jedna je posada morala otkazati nastup, pa se na startnoj liniji pojavilo 16 Melgesa.

Prvi dan odjedren po hirovitom jugu pokazao je koliko su posade izjednačene, pa se pravi jedriličarski petoboj vodio između Ivana Kljakovića Gašpića (Universitas Nova), Luke Šangulina (Panjić), Ante Botice (Mataran 24), Karla Kureta (PointOne) i Filipa Jurišića (Strilica Zuxu). U takvim se uvjetima najbolje je odjedrila posada Universitas Nove koja je s dvije pobjede i jednim drugim mjestom preuzela vodeću poziciju.

Nedjelja je donijela još ljepše uvjete za jedrenje. Maestral i prekrasno sunčano vrijeme bili su savršena pozornica za napete bitke između najboljih hrvatskih jedriličara. Bivši hrvatski olimpijac u klasi Finn izdržao je pritisak konkurencije i upisao treću ovogodišnju pobjedu u regatama CRO Melges 24 Cupa te drugu zaredom. 

- Ispred Splita smo opet imali predivan vikend jedrenja, jugo i maestral kao u sred ljeta podario nam je savršene uvjete za odlično regatavanje. Velik broj posada, odlična konkurencija i izvrsno organizirana regata je sukus Labud CRO Melges 24 Cupa. Posadi Universitas Nova regata je poslužila kao zadnja proba i vrhunski trening pred Europsko prvenstvo za Melges 24 u Genovi koje započinje krajem listopada. U tri dana regate usavršili smo rad posade te otkrili još nekoliko tehničkih detalja koje trebamo doraditi na brodu uoči regate u Italiji. Na kraju želim dodati kako uživamo gledati toliko dobre energije i zanosa svih nas zaljubljenika u jedrenje, te vjerujem da će se još posada u studenom priključiti na otvorenom Prvenstvu Hrvatske u Zadru - ispričao je Ivan Kljaković Gašpić.

Iduća regata CRO Melges 24 Cupa bit će savršen završetak jedne uspješne sezone. JK Uskok u Zadru je domaćin otvorenog Prvenstva Hrvatske od 25. do 27. studenog.

Sve rezultate pogledajte na linku: Melges 24

18. travanj 2024 03:58