StoryEditorOCM

zajednička platformaOdržana završna konferencija projekta ‘Eureka‘, raspravljalo se o reorganizaciji plovidbe na Jadranu

Piše Merien Ilić
7. rujna 2023. - 13:08

U Splitu se ovog četvrtka u hotelu Amfora održala završna konferencija EUREKA-e, projekta važnog za unapređenje sigurnosti plovidbe i pomorskog prometa, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao vodećeg partnera na projektu.

Riječ je o projeku od strateške važnosti za države Jadransko – jonske regije i to u segmentu unaprjeđenja sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu. Projekt ima za cilj osnivanje Stalne transnacionalne mreže za sigurnost plovidbe, modernizaciju sustava obveznog javljanja brodova u Jadranskom moru - ADRIREP i novog, pojednostavnjenog tehnološkog rješenja za izvješćivanje, razmjenu podataka o pomorskom prometu, VTS usluga u ovom morskom prostoru uz drugo.

- Projekt je zamišljen kao reorganizacija pomorske plovidbe u Jadranu. Mi još postupamo po dogovorima iz 2004. godine, a uz promjene koje nosi vrijeme, od tehnoloških, političkih i drugih, ide se na novo postupanje pomorskih administracija pri ulasku brodova u Jadran.

Treba znati da svake godine u Jadran uđe preko 70 milijuna tona opasnih tereta putem brodova i ovo je jedan od načina kako očuvati Jadran za buduće generacije.

U praksi će to izgledati ovako: kad brod ulazi u Otrant mora slati podatke WTS operaterima. Do sada su bila različita WTS područja, a sada ćemo napravit da brod jednokratno daje podatke na zajedničku platformu. Tim u skladu ustanovljena je stalna suradnja s talijanskom stranom, a sve promjene koje se budu događale, administacije će zajednički usklađivati - kazao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić koji je otvorio ovu konferenciju.

Na konferenciji je sudjelovala i izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac koja je istaknula kako projekt ima ambiciju reaplicirati se i u drugim morima, pa i šire.

- Pomorska plovidba nosi mnoge rizike sigurnosti i onečišćenja mora i zraka. Povećan promet na Jadranu još pojačava rizik, a tu treba računati i da smo atraktivna nautička destinacija, pa na moru imamo jako velik broj pomoraca, velik broj malih plovila. Stoga je važni da se razvijaju preventivne mjere i da kontinuirano radimo na edukaciji svih dionika pomorske plovidbe, uvedemo nove tehnologije i razvijamo nove sustave - poručila je.

Ovoj projektu nazočio je i glavni tajnik organizacije IALA Francis Zacharia, predstavnici Europske komisije, a videovezom se uključio i glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije Kitack Lim, a sudjelovali su i predstavnici INTERREG ADRION programa te projektni partneri EUREKA projekta.

Inače, projekt EUREKA započeo je u prosincu 2020. godine i trajat će do rujna ove godine. Vodeći partner na projektu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pridruženi partner. Ostali projektni partneri su pomorske administracije Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i dva pomorska fakulteta, iz Rijeke i Kotora.

- Pomorci na brodovima će ovim projektom imati manje posla oko mdnistracije a više će se posvetiti drugim važnim pitanjima na brodu. Odlično je što smo imali pomoć EMSA-, pa će ovaj projekt biti proširen i na Baltik i Sjeverno more, što je zapravo po prvi put da se neki projekt iz jadrana preslikava na šire područje - rekao je Nexhat Kapidani, pomoćnik direktora uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama iz Crne Gore.

image

Ilustracija

Tonći Plazibat/Cropix
27. travanj 2024 11:14