StoryEditorOCM

problemi u opskrbiOko 11 posto robnih pošiljki diljem svijeta zapelo je pomorskim čepovima. Kašnjenja u Kini mogla bi utjecati i na europsku trgovinu

8. veljače 2022. - 13:44

Poremećaji u međunarodnom pomorskom prometu koče globalnu razmjenu roba i sirovina, upozorio je u ponedjeljak njemački institut za ekonomska istraživanja IfW.

"Oko 11 posto robnih pošiljki diljem svijeta trenutačno je zapelo u prometnim čepovima”, navodi se u priopćenju Kielskog instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW).

"U Crvenom moru, najvažnijem trgovinskom pravcu između Europe i Azije, trenutačno je oko 11 posto manje robe u prometu nego inače", dodaje se u izvješću.

Svjetska trgovina istodobno snažno raste i, prema ekonomistima IfW-a, već je nadmašila pretpandemijsku razinu.

Imajući to na umu, ekonomist IfW-a Vincent Stamer za trenutačna uska grla u globalnoj trgovini kaže da su "odraz iznimno brzog povećanja potražnje koju ponuda ne može pratiti".

Zbog poremećaja u globalnim lancima opskrbe danak tako već mjesecima plaćaju potrošači i kompanije. Pandemija je poremetila rasporede brodara, dijelom i zbog privremenog zatvaranja luka.

Tome valja dodati i da se najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, oporavilo od krize brže i snažnije nego njemačko, pa intenzitet razmjene i prijevoza tereta nije oslabio.

Koronavirus se sada širi dosada neviđenom brzinom zbog vrlo prenosive varijante omikrona, koju u IfW-u ponajviše vide kao prijetnju Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

No, to bi se moglo promijeniti. Naime, Stamer je izrazio zabrinutost da bi "kašnjenja u pretovaru kontejnera u Kini mogla utjecati i na europsku trgovinu".

18. srpanj 2024 15:18