StoryEditorOCM

ULOVLJENI RADAROMOpasno glisiranje: pomorska policija napisala čak 290 kazni u šibenskom akvatoriju

Piše OM
10. rujna 2024. - 09:26

Šibenski akvatorij, s 249 otoka, otočića i hridi, jedno je od najprivlačnijih mjesta za nautičare na Jadranu. U srcu sezone, dnevni promet u kanalu svetoga Ante dostiže čak 1500 plovila, a Kornati su najčešće odredište. Pomorska policija svakodnevno nadzire promet i sigurnost plovidbe, strogo kažnjavajući nedopušteno glisiranje, piše HRT.

Policija kapetane u prekršaju lovi radarom, a zahvaljujući snažnim brodovima, prekršitelji ne mogu izbjeći kaznu. Tako su njemački nautičari uhvaćeni u opasnom glisiranju preblizu obale. Prekršaj su opravdali kašnjenjem reakcije i uživanjem u plovidbi, no kazna od 405 eura bila je neizbježna, jer su se nalazili samo 150 metara od obale, unutar sigurnosne zone od 300 metara.

Sličan prekršaj napravio je i gost iz BiH u unajmljenoj brodici, koji je dodatno kažnjen zbog nedostatka dozvole za voditelja brodice.

Pomorska policija ovog je ljeta naporno radila, izdavši 290 kazni za glisiranje do početka rujna, većinom stranim turistima, u ukupnom iznosu od 92 tisuće eura.

Osim nadzora brzine plovidbe, pomorska policija čuva i granicu na moru te obavlja zadaće temeljne policije na otocima. Tijekom dugih smjena kontroliraju sidrišta i provjeravaju dokumentaciju nautičara, koji u velikom broju uživaju u sigurnim otočnim uvalama.

10. rujan 2024 09:26