StoryEditorOCM

sueska trakavicaOsiguravatelj Ever Givena odbio i smanjeni iznos odštete, brod ide na dražbu?

Piše OM
11. svibnja 2021. - 09:24

UK Club, osiguravatelj broda za prijevoz kontejnera koji je u ožujku blokirao Sueski kanal, objavio je u ponedjeljak da je zahtjev egipatskih vlasti za smanjenu odštetu od gotovo 600 milijuna dolara za oslobađanje broda Ever Given i pokriće gubitaka i dalje "izuzetno velik", javlja Marine Link.

Uprava Sueskog kanala (SCA) prilagodila je svoj zahtjev s početnih 916 milijuna američkih dolara nastojeći se nagoditi izvan suda, rekao je u subotu čelnik SCA-e Osama Rabie privatnoj TV mreži MBC Masr.

Ever Given, jedan od najvećih svjetskih brodova za prijevoz kontejnera, od 23. ožujka šest je dana bio zaglavljen preko kanala, zaustavljajući promet u oba smjera.

Brod, još uvijek natovaren tisućama kontejnera, nalazi se u jezeru između dva dijela kanala, dok traje spor oko visine odštete koju je SCA zatražio od japanskog vlasnika Shoei Kisena.

Rabie je u subotu rekao da ne postoji neposredna mogućnost nagodbe. "Do sada nismo vidjeli nikakav odgovor s njihove strane, pa idemo dalje s tim pitanjem, kao što smo bili i na sudu", rekao je.

UK Club rekao je da predloženi smanjeni iznos nije naveden u zahtjevu SCA podnesenom sudu.

"Vlasnicima Ever Givena još uvijek nisu dostavljeni dokazi koji bi potkrijepili zahtjev za tolikim iznosom, koji je i dalje izuzetno velik. Zastupnici Ever Givena i dalje pregovaraju u dobroj vjeri sa SCA-om", dodaje se.

Egipatski privredni sud trebao bi održati ročište 22. svibnja kako bi razmotrio zahtjev SCA-a za ono što opisuju kao gubitke zbog blokade i troškove uklanjanja broda, rekli su izvori SCA-e.

Egipatska istraga o incidentu nije otkrila nikakve prekršaje od strane SCA ili njegovih pilota, rekli su izvori, bez ikakvih pojašnjenja.

Jedan izvor rekao je da bi sud mogao ovlastiti SCA za dražbu broda ako vlasnik odbije bilo kakvu odluku o nadoknadi štete upraviteljima kanala. Rabie je također spomenuo takav ishod.

Egipatski sud ranije ovog mjeseca odbacio je žalbu Shoei Kisena protiv zadržavanja Ever Givena.

18. travanj 2024 22:35