StoryEditorOCM

havarija mega-brodaOsiguravatelji X-Press Pearla uplatili vladi Šri Lanke 3,6 milijuna dolara: ‘U tijeku su pregovori vezani uz plaćanje daljnjih potraživanja‘

Piše OM
14. srpnja 2021. - 15:04

Osiguravatelji broda X-Press Pearl uplatili su vladi Šri Lanke 3,6 milijuna dolara kako bi pomogli u nadoknadi troškova gašenja požara i posljedica potonuća, rekao je vlasnik X-Press Feedersa, tvrtke koja upravlja brodom, javlja gCaptain.

U tijeku su pregovori vezani uz plaćanje daljnjih potraživanja i razmotrit će se sva legitimna potraživanja, dodao je.

Spasitelji su na mjestu havarije na 24-satnoj straži kako bi izvijestili o bilo kojem obliku zagađenja okoliša. Prate stuaciju dronovima koji se svakodnevno raspoređuju kako bi pomogli u nadzornim aktivnostima. 

Teretni brod X-Press Pearl, registriran u Singapuru, prevozio je 25 tona dušične kiseline i ogromnu količinu plastičnih sirovina, a plovio je za Colombo iz Gujarata u Indiji.

Požar na brodu izbio je 20. svibnja. Unatoč naporima u gašenju požara, vatra je na kraju zahvatila cijelo plovilo i X-Press Pearl je potonuo dok su ga spasitelji pokušavali odvući u dublje vode.

image
AFP

Šrilankanski dužnosnici su rekli da je curenje kiseline od 11. svibnja možda izazvalo požar. Luke u Kataru i Indiji odbile su istovariti dušičnu kiselinu koja je curila, dodali su.

Požar i potonuće X-Press Pearla bili su okidač za najgoru ekološku katastrofu u povijesti Šri Lanke. Stotine mrtvih kornjača i drugih životinja otkrivene su nakon incidenta.

Ruski kapetan broda jedan je od više od desetak ljudi koje je vlada Šri Lanke krivi za ovaj incident. Iako kapetan nije formalno optužen, zabranjeno mu je napuštanje zemlje dok istraga o incidentu ne završi.

- Naši pomorci i dalje su smješteni u hotelu u Colombu, čekajući dozvolu za povratak svojim zabrinutim obiteljima i voljenima. Nakon što su podnijeli traumu i stres zbog požara na brodu i evakuacije koja je nekima od njih prouzročila ozljede, sada su zatočeni više od šest tjedana. Usko surađujemo s vlastima Šri Lanke putem naših lokalnih odvjetnika u vezi s vraćanjem posade kućama što je prije moguće - zaključuju u X-Press Feedersu.

image
AFP
26. travanj 2024 14:36