StoryEditorOCM

NOVI BROJ NA KIOSCIMAOtvoreno more donosi priču o jedrenju na starinski način - oko svijeta bez elektronike

Piše OM
7. listopada 2022. - 07:20

Sajmom u Rijeci počela je nova sezona nautičkih manifestacija i kao prava zvijezda je tamo zabljesnuo Monachus 70 Fly, 21 metar dugačka jahta vrijedna 2,3 milijuna eura. Kakvi su planovi proizvođača iz Muća i koji su sve noviteti privukli riječku publiku pročitajte u novome broju Otvorenog mora.

Uz fascinaciju novim tehnologijama, još uvijek veliki broj ljudi više cijeni klasične jedrenjake. Reporter Otvorenog mora Vanja Valtrović bio je na barku Europa, trojarbolnoj ljepotici staroj 111 godina koja prima goste na retro đite po svijetu po cijeni noćenja od 100 do 300 eura.

image

Jedrenjak Europa

Još ekstremniji je primjer jedriličara samaca koji s pedesetak godina starim jedrilicama sudjeluju u regati Golden Globe koja na putu dužem od pola godine ne dopušta upotrebu elektronike, pa je stopa odustajanja i havarija iznimno visoka. Kako je jedriti bez GPS-a, elektroničkih instrumenata, autopilota i mobitela, tek uz pomoć sekstanta, papirnate karte i nebeske navigacije, neka su od pitanja na koja odgovaramo.

image

Navigacija bez elektronike

U novom broju Otvorenog mora možete saznati koje vrste kaznenih djela se događaju u marinama dok sudski vještak Damir Višić piše o zakonskom tumačenju vezivanja za divlju obalu. Saznajte sve o podvodnoj orijentaciji, te dojmovima naših podvodnih ribolovaca s 33. Euroafričkog kupa održanog u vodama tuniskoga grada Bizerte prepunog trofejnih kirnji.

image

Škaram grize jako

Uz test norveškog Marexa 360 CC, svakako preporučujemo ribolovne savjete Šime Duvančića, pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Alena Solde, Ede Šegvića i drugih autora koji Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

19. travanj 2024 19:05