StoryEditorOCM

Dobre vijestiOve je godine pronađeno 15 malih periski: ‘Treba čestitati građanima jer su se angažirali!‘

Piše Jutranji list
14. studenog 2022. - 11:07

Cijela je Hrvatska nedavno bila oduševljena pojavom sredozemne medvjedice u Jadranu. Međutim, još jedna takva pozitivna vijest stiže sa Sjevernog Jadrana, prenosi Jutarnji list. Ondje su pronađene male periske, što budi nadu u njihov opstanak. Sjajne su to vijesti, budući da je prije nekoliko godina došlo do pomora ove endemske vrste kojoj prijeti izumiranje.

- Ove godine smo uhvatili 15 malih periski. To daje nadu da nisu sve periske uginule i da će se u budućnosti obnoviti njihova populacija. Problem je kad imate mali broj jedinki u moru, onda ih predatori pojedu, ako ih ima više onda je manja vjerojatnost da će ih predatori sve pojest - kaže za Green.hr Sandro Dujmović iz Nacionalnog parka Brijuni, gdje su pronađene periske.

Diljem Jadrana postavljeni su kolektori za mlađ periske, nalaze se na različitim dubinama, a nakon nekog vremena vade se na površinu. Kolektori za prihvat mlađi periske postavljeni su na različitim lokacijama diljem Jadrana pa i u moru Nacionalnog parka Brijuni.

Smješteni su na različitim dubinama, a nakon pet mjeseci plutanja i skupljanja izvlače se na površinu. Kako nam je rekao Dujmović, zaprimili su i mnogobrojne prijave građana.

- Treba čestitati građanima jer su se angažirali. To pokazuje da im je stalo, a odaziv je toliki da smo ugodno iznenađeni. Kod nas je očito taj pokret građanske znanosti u pogledu periski uzeo maha. Sretan sam - rekao je.

Dodao je da je u Jadranskom moru trenutno 15-20 živih odraslih periski, a neke od njih nalaze se u kavezima kako bi se zaštitile. Problem stvara i porast temperature mora. To povećava dolazak novih vrsta u naše more.

19. travanj 2024 20:54