StoryEditorOCM

OPASNA PODRUČJAOvo je 21 lokacija u hrvatskom Jadranu na kojima se nalazi odbačeno oružje i streljivo!

Piše Gordana Grgas/JL
12. svibnja 2023. - 09:38

Iako o tome nema preciznih evidencija s javno dostupnim podacima ili kartama, u Jadranskom moru postoje područja na koja je u novijoj povijesti odbačeno neiskorišteno oružje i streljivo, a prema podacima Europske mreže za promatranje i podatke o moru (EMODnet), u pitanju je čak 21 lokacija na hrvatskom dijelu mora.

Ukupna površina o kojoj je riječ, prema toj karti, u hrvatskom dijelu Jadrana veća je od 386.000 hektara, a u to je uključen i epikontinentalni pojas.

Baza podataka

Taj je podatak iznesen u studiji koja je predstavljena ovaj tjedan u Zagrebu pod nazivom "Akcijski plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj", jer se ta područja trebaju isključiti iz razmatranja potencijalnih zona za gradnju vjetroelektrana na moru, o čemu je govorio stručnjak Oikona - Instituta za primijenjenu ekologiju Zoran Poljanec.

EMODnet čini mreža organizacija koje su podržane u sklopu europske integrirane pomorske politike, a zajednički rade na promatranju mora, procesuiranju podataka prema međunarodnim standardima te ih potom objavljuju i dostupni su bez naknade online.

Baza podataka o odbačenoj municiji stvorena je 2018. godine iz nekoliko izvora, a obnavlja se jednom godišnje. Sadrži podatke o točkama ili poligonima na kojima je municija na dnu europskih mora, a tamo gdje postoje informacije o tome, navodi se i vrsta municije, opis te udaljenost od obale.

Na pretraživoj karti na EMODnetu područja s odbačenom municijom u Jadranskom moru označena su samo kao osjenčani četverokuti, trokuti i krugovi, ali nema podataka o tome koja je vrsta municije odbačena, nego samo na koliko se metara od obale te zone nalaze, bilo da su u hrvatskom teritorijalnom moru ili isključivo u gospodarskom području. Prve su od tih zona u razini istarske obale, potom Lošinja i Kornata, sve do krajnjega juga.

Na talijanskoj strani Jadrana su četiri lokacije označene žutom bojom s nacrtanom bombom, što označava, prema informaciji objavljenoj uz te lokacije, da je riječ o odbačenoj kemijskoj municiji, a tako označenih lokacija nema na hrvatskoj strani Jadrana.

U studiji koju je objavilo udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatska, piše da je neiskorišteno oružje i streljivo u Jadransko more odbacivano od Prvog svjetskog rata do Domovinskog rata i NATO-ovih operacija u Srbiji, a objavljena je i karta.

"Potencijalni utjecaj takvog odbačenog oružja i streljiva na OIE (obnovljive izvore energije, op. ur.) na moru može biti razoran. Kako bi se izbjegle bilo kakve nesreće tijekom faze gradnje, nositelji projekata trebali bi rano stupiti u kontakt s Ministarstvom obrane kako bi sigurno otkrili i izbjegli rizična područja" preporučili su stručnjaci studije. Trenutačno, međutim, nema izravne opasnosti.

U Hrvatskoj, naime, još ne postoje planovi pa stoga ni projekti za gradnju vjetroelektrana na moru, ali je u spomenutoj studiji identificirano da bi u sjevernom dijelu Jadrana, kraj istarske obale, moglo biti za to pogodno pet zona gdje su dubine mora do 60 metara, a riječ je o približno 1260 četvornih kilometara.

Dijelovi oružja zapinjali i u mrežama ribara

Odbačena konvencionalna i kemijska municija (bojni otrovi) i oružje na dnu mora bila je nekoliko puta tema tekstova u hrvatskim medijima, a to je i problem o kojem se češće govori na europskoj razini otkad je počela gradnja vjetroelektrana na sjeveru Europe.

U prošlogodišnjem tekstu o Baltičkom moru, objavljenom u sklopu regionalnog programa sufinanciranog novcem EU, kaže se, primjerice, da je ono odlagalište tisuća tona kemijske i konvencionalne municije iz Drugog svjetskog rata, a povremeno se dijelovi nađu i u ribarskim mrežama.

24. travanj 2024 20:58