StoryEditorOCM

apel iz vatikanaPapa: Bacanje plastike u more je zločin! To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve

7. veljače 2022. - 12:18
Spilled garbage on the beach of the big city. Empty used dirty plastic bottles. Dirty sea sandy shore the Black Sea. Environmental pollution. Ecological problem. Moving waves in the backgroundShutterstock

Bacanje plastike u more je "zločin" i mora se prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje, rekao je papa Franjo u televizijskom intervjuu u nedjelju.

U jednosatnom intervjuu na državnom RAI Channel 3, Franjo je također ponovio neke od ključnih tema svog papinstva, osuđujući prekomjernu potrošnju na naoružanje, obranu prava migranata i osuđujući ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

Franjo, koji je obranu okoliša učinio temeljnim kamenom svojeg pontifikata, ispričao je kako su mu jedne godine došli talijanski ribari i rekli mu da su u Jadranskom moru pronašli mnogo tona plastike.

Kad ih je sljedeći put vidio, rekli su da su pronašli dvostruko više i preuzeli su na sebe da pomognu očistiti nešto od toga.

"Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve", rekao je.

"Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti", rekao je, citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto "rijeka više ne pjeva?", a otac odgovara: "Mi smo ju dokrajčili".

Intervju s voditeljem popularnog nedjeljnog programa Che Tempo Che Fa vođen je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu s rezidencijom Santa Marta u Vatikanu u kojoj živi.

Franjo je izbjegavao prostrane, ali izolirane papinske stanove u vatikanskoj apostolskoj palači koje su koristili njegovi prethodnici. Živi u skromnom stanu u Santa Marti, gdje obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom.

Franjo je rekao da je odabrao ondje živjeti jer "nije svetac" kao njegovi prethodnici te da mora što više biti u blizini ljudi. Rekao je da prijatelja ima "malo, ali da su pravi".

23. travanj 2024 10:16