StoryEditorOCM

vrijedna organska materijaPiciginaši s Bačvica skupili hrpe lažine: ‘Padaju već neke ideje i kako je desalinizirati i isprati‘

Piše Maja Vejić
2. siječnja 2022. - 18:02

Građani koji su u nedjelju izišli u šetnju upijati vitamin D, pa se spustili malo uz more, mogli su na Bačvicama svjedočiti i ekološkoj akciji.

Volonteri su čistili plažu od trave i svega onog što more nanese. Zanimalo nas je čuti više o akciji, pa smo kontaktirali glavne "krivce".

– Već smo više puta radili ovakva čišćenja, već nam je uhodana praksa – kaže nam Toni Stipišić, predsjednik Ekološkog društva Picigin Bačvice koje je organiziralo ovu akciju.

image
Paun Paunović/Cropix

– Bila je malo duža pauza, nije čišćeno od proljeća, ljeti baš nema potrebe, a sad su nas vremenske prilike malo bolje poslužile S vremenom se nagomilalo lažine i evo, uvatili smo par lipih dana i odlučili danas iskoristit dan i očistit, da uredimo plažu, primarno za sebe da možemo igrat. Ma i za građane, naravno, ta lažina kad je rasuta osim šta ne izgleda baš lipo i potencijalna je opasnost, izvukli smo tu i balvana i puntižela i stakla... Mi se tako spontano dan-dva prije dogovorimo, skupi se nas 20-30 volontera, pridruže se često i ljudi sa strane, pa skupimo tu lažinu na par hrpa i uredimo plažu – pojasnio nam je Stipišić.

image
Paun Paunović/Cropix

Pitali smo ga i što se onda dalje radi s tim hrpama i kako ih najbolje onda otklanjati s plaže.

– Ovaj put je specifična situacija jer je koncesionaru istekla koncesija, pa sad Grad preuzima upravljanje plažom. Oni će kao i do sada angažirati kamion koji lažinu deponira. Mi već duže razmišljamo i o tome kako je iskoristiti jer ona je organski materijal koji se može iskoristiti i u kompostiranju i u poljoprivredi. Padaju već neke ideje i kako je desalinizirati i isprati jer je to najveći problem. Nadamo se da će sljedeća akcija možda uključivati i neki pilot-projekt u pokušaju da se ta lažina iskoristi. To su kubici i kubici organske materije koja ode na deponij. Dobro, ona se razgradi, ali ako bi se mogla iskoristiti, to bi bilo sjajno – objasnio nam je Stipišić.

image
Paun Paunović/Cropix

– Po mojoj procjeni danas je već bilo desetak kubika materijala, a tijekom zime će se sigurno čistit još bar pet-šest puta. Šteta je sve to ne iskoristit konkretnije – zaključio je.

Nadamo se i mi da će zaživjeti i taj drugi dio projekta jer uvijek navijamo za ekološki dobra rješenja.

image
Paun Paunović/Cropix
24. travanj 2024 12:26